1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

VS stuurt commando's naar Syrië

De Verenigde Staten sturen enkele tientallen commando's naar Syrië. Zij moeten lokale verzetsgroepen helpen in hun strijd tegen Islamitische Staat. Het is de eerste keer dat de VS troepen in Syrië stationeert. 

President Obama heeft groen licht gegeven voor het uitzenden van maximaal vijftig commando's. Zij zouden al op korte termijn naar het noorden van Syrië afreizen. 

De bekendmaking komt op de dag waarop in Wenen voor het eerst een internationale top wordt gehouden over Syrië. 

VS stuurt commando's naar Syrië

In Syrië moeten de commando's gaan bepalen met welke groepen de VS het beste kan samenwerken, en deze groepen vervolgens trainen en ondersteunen. Volgens het Witte Huis is het nadrukkelijk niet de bedoeling dat de Amerikaanse militairen zelf ten strijde trekken. 

De voorzitter van de commissie voor de strijdkrachten van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein Mac Thornberry, juicht de stap toe. Hij zei dat het "hoog tijd is" dat er Amerikaanse militairen naar Syrië worden gestuurd.

Symbolisch

Sommige militaire experts stellen dat het besluit vooral symbolisch is. President Obama zou hiermee nog eens willen laten zien dat hij niet van plan is verder betrokken te raken in de Syrische burgeroorlog. 

Eerder deze week liet minister van Defensie Ash Carter al doorschemeren dat er mogelijk Amerikaanse militairen in Syrië zouden worden ingezet. Tot nu toe beperkt de strijd tegen IS in Syrië zich tot luchtaanvallen. 

De VS gaat ook meer vliegtuigen inzetten voor de strijd in Syrië. Er worden meer F15 en A10 gevechtsvliegtuigen gestationeerd op de Turkse luchtmachtbasis Incirlik.  

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl