NOS Nieuws Politiek Tech

Van der Steur wil bewaarplicht internet- en telefoongegevens terug

EPA

Minister Van der Steur wil dat providers internet- en belgegevens weer gaan bewaren. Hij heeft daarvoor een wetsvoorstel gedaan. Het is een reactie op een rechterlijke uitspraak eerder dit jaar.

De rechter bepaalde in maart dat providers de gegevens niet meer hoeven te bewaren. De bewaarplicht zou de privacy te veel aantasten. Sindsdien worden de gegevens niet meer opgeslagen.  

Onmisbaar

Van der Steur zei al kort na de uitspraak dat hij weer snel een bewaarplicht wil. Volgens hem kan het schrappen van de plicht ernstige gevolgen hebben voor de opsporing en vervolging van strafbare feiten. 

Van der Steur benadrukt ook vandaag dat bewaren van de gegevens onmisbaar is. "In de praktijk komen bij ernstige criminaliteit verdachten niet meteen in beeld en daarom worden telefoon- en internetgegevens die essentieel zijn voor het opsporingsonderzoek vaak pas in een later stadium opgevraagd." 

Tech-redacteur Joost Schellevis is niet verbaasd over het besluit van het kabinet. "Het Europese Hof heeft zich onlangs ook uitgesproken over dit onderwerp", zegt hij, "maar het zal nog wel even duren voordat de nieuwe wet er is."

Waarborgen

In de nieuwe wet komt het kabinet wel met extra waarborgen voor de burgers. Zo moet een officier van justitie die gebruik wil maken van telefoon- en internetgegevens van providers voortaan toestemming vragen aan de rechter-commissaris. Ook mag justitie de gegevens alleen vorderen als het gaat om een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis mogelijk is. 

De termijn voor de bewaarplicht blijft 6 maanden voor internetgegevens en 12 maanden voor telefoongegevens. 

STER reclame