Orkaan Chapala
NOS Nieuws

Chapala is zwaarste orkaan boven Arabische Zee ooit

  • Marco Verhoef

  • Marco Verhoef

Boven de Arabische Zee heeft een orkaan met de naam Chapala categorie 5 bereikt. Het is daarmee de zwaarste storm die ooit in deze regio is waargenomen.

Vandaag en komend weekeinde blijft Chapala boven zee liggen. Daardoor zal de orkaan nog voor weinig overlast zorgen. Wel kan de kracht nog iets toenemen en komen in een klein gebied windstoten tot 325 kilometer per uur voor. De gemiddelde windsnelheid ligt rond 250 kilometer per uur.

De verwachte baan van Chapala

Chapala komt, zoals het zich nu laat aanzien, maandagochtend aan land in het oosten van Jemen. De orkaan is dan afgezwakt tot categorie 3, maar dat betekent nog altijd een gemiddelde windsnelheid van 185 kilometer per uur en windstoten tot 230 kilometer per uur. Boven land verliest Chapala snel aan kracht. Laat op maandag zal hij geen orkaan meer zijn.

Bij orkanen valt doorgaans ook heel veel regen. In het door een burgeroorlog geteisterde Jemen wordt tussen de 200 en 300 millimeter regen verwacht als de orkaan overtrekt. Normaal valt er in dit gebied in een jaar tijd ongeveer 100 millimeter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl