Het verminderen van de consumptie van bewerkt vlees verkleint de kans op darmkanker, zegt de WHO Wesley Fryer-Flickr/Creative Commons/by-nc-nd

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft in een persverklaring nog eens benadrukt dat ze mensen niet afraadt vlees te eten. De VN-organisatie reageert op de indruk die vooral op de sociale media is ontstaan dat vlees niet goed zou zijn. 

"We vragen mensen niet helemaal te stoppen met het eten van bewerkt vlees", schrijft de WHO in een verklaring. "We zeggen dat het beperken van de consumptie van bewerkt vlees de kans op darmkanker verkleint." Daarmee wordt een advies uit 2002 op basis van nieuw onderzoek bekrachtigd.

In de Irish Times voegt de woordvoerder er nog aan toe dat het rapport van de WHO verkeerd is geïnterpreteerd. "Haal vlees niet helemaal uit je voedingspatroon, want het bevat ook belangrijke voedingsstoffen." 

Het rapport van de WHO deed wereldwijd stof opwaaien. De onderzoekers concludeerden dat het eten van 50 gram bewerkt vlees, zoals worstjes, bacon en spek per dag het risico op darmkanker verhoogt. 

Bewerkt vlees is in dezelfde risicogroep geplaatst als tabak, maar in The Irish Times zegt de woordvoerder dat dat een tekortkoming van het systeem is. "We willen tabak en vlees niet vergelijken, want we weten dat geen enkele hoeveelheid tabak veilig is."

STER reclame