"We zien dat er een flinke dosis zelfcensuur wordt toegepast"

Hij werd na de uitzending vanaf de studio achtervolgd. En op de stoep voor zijn huis bij het uitstappen, belaagd door vier mannen. Hij belandde met gebroken neus en ribben in het ziekenhuis. Ahmet Hakan, anchorman van de late talkshow van CNN-Turkije, weet hoe hard de sfeer rond Turkse media inmiddels is.

Gedwongen overnames, intimidaties, zelfcensuur. Aan de vooravond van nieuwe verkiezingen beleven redacties en journalisten in Turkije spannende tijden. "De regering wil dat alle media direct of indirect onder haar invloed komen", zegt Hakan. "Dat is het probleem in Turkije."

Over de mogelijke daders van zijn afranseling wil Hakan niet zo veel kwijt. "Hun namen zijn bekend, ze zijn opgepakt", zegt hij. Het onderzoek loopt nog, maar inmiddels is al duidelijk dat de vier daders werkten in opdracht van een oud-politieagent die lid is van de regerende AK-partij. Zelf zijn de vier ook aanhangers van die partij.

"In Turkije hangt op dit moment een zeer gespannen sfeer. In regeringsgezinde media worden bepaalde doelen tot mikpunt gemaakt", zegt Hakan op de redactie van zijn programma Tarafsiz Bölge, vrij vertaald Neutraal Terrein. In de show worden meningen verkondigd, soms zijn mensen kritisch over de regering. Zo werd de presentator een doelwit. 

De regieruimte van Tarafsiz Bölge Lucas Waagmeester/NOS

Vlak voor zijn discussieprogramma begint, gaat Hakan op een bureau op de redactie zitten om kort over de journalistiek in Turkije te praten. De beroepsgroep staat onder hoogspanning, zegt hij. "Journalisten passen zelfcensuur toe, omdat ze bang zijn hun baan te verliezen. En ook de bedrijven waarvoor ze werken staan onder druk van dreigementen."

Inmiddels staan de meeste kranten en tv-stations al onder invloed van de overheid, zegt Hakan. "En deze media schrijven de reputatie van kritische journalisten de grond in. Collega's voelen zich niet veilig. Ik ben zelf natuurlijk doelwit geweest, maar zo zijn er heel veel journalisten."

Redactie Turkse krant wordt onder toezicht geplaatst

Als de begintune van Tarafsiz Bölge door de studio galmt, zitten er vijf gasten klaar. Lokale leiders van vijf politieke partijen. Al de hele week gaat het debat over de verkiezingen van komende zondag. De zesde gast, een vertegenwoordiger van de AK-partij, is volgens Hakan wel uitgenodigd, maar wilde niet komen.

De discussie gaat vooral weer over de twee tv-stations en twee kranten die deze week onder toezicht werden geplaatst van de staat. Zo neemt vlak voor de verkiezingen de druk op de media nog verder toe. "Maar ik laat me op geen enkele manier beperken", zegt Hakan. "Ik hou me niet in, ik ga gewoon door."

Ahmed Hakan Associated Press/Hollandse Hoogte

STER reclame