EPA
NOS Nieuws

Syriërs stranden aan Russisch-Noorse grens door gebrek aan fietsen

In het noorden van Rusland, in het plaatsje Nikel bij de grens met Noorwegen zijn zo'n 500 Syrische vluchtelingen gestrand. De Syriërs willen doorreizen naar Noorwegen maar kunnen niet verder door een gebrek aan fietsen.

Het is namelijk verboden om de grensovergang bij het Noorse Storskog te voet over te steken. Met de auto of de bus de grens overgaan is onmogelijk, omdat de Noorse overheid de chauffeurs streng bestraft voor het vervoeren van passagiers die niet over de juiste papieren beschikken.

De fiets

De oplossing die de Syriërs hebben gevonden is de fiets, dat mag volgens de Noorse wet wel. De Noorse regering zegt dat er dit jaar al 1200 Syriërs fietsend het land zijn binnengekomen. Tot vandaag, want de fietsen in Nikel zijn op.

Aan de Noorse kant van de grens hopen de in Rusland gekochte fietsen zich op. De Noorse overheid laat ze vernietigen.

EPA
Een Syrisch meisje in de noodopvang in Storskog

De route via Rusland is een minder bekende vluchtweg van Syriërs om naar Europa te reizen. Deze Arctische route is een enorme omweg, maar sommige vluchtelingen vinden het een veiliger route dan via de Middellandse zee of de Balkan.

Nikkel

De Syriërs gaan met een zaken- of studentenvisum naar Rusland en reizen dan via Moskou en Moermansk naar Nikel, een stadje met 12.000 inwoners dat zo heet vanwege de nikkelmijn die daar is. Nikel ligt 7 kilometer van de Noorse grens.

EPA
Enkele van de achtergelaten fietsen in Storskog

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl