1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Taaleis voor alle buitenlandse artsen

Buitenlandse artsen en andere zorgverleners die in Nederland werken moeten voortaan de Nederlandse taal beheersen. Nu geldt die verplichting alleen voor zorgverleners van buiten de Europese Unie, maar volgens minister Schippers is dat niet genoeg.

Voordat een buitenlandse arts, verpleegkundige, apotheker of fysiotherapeut in het zogenoemde BIG-register kan worden ingeschreven, moet hij voortaan aan bepaalde taaleisen voldoen. Schippers vindt die aanscherping nodig in het belang van de veiligheid van de patiënt. Ook voor een goede diagnose en voor communicatie met andere zorgverleners is dat volgens haar nuttig.

Vrij verkeer van werknemers

In een brief aan de Tweede Kamer benadrukt Schippers wel dat het vrije verkeer van werknemers binnen de EU moet worden gerespecteerd. Daarom moeten bij het formuleren van een bepaald minimumniveau van taalbeheersing het tijdsbeslag en de kosten van scholing worden meegewogen. "Er mag geen indirecte discriminatie ontstaan."

De verplichting gaat niet gelden voor buitenlandse zorgverleners die bijvoorbeeld een bijzondere operatie moeten verrichten of voor begeleiders van een sportteam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl