Een vrouw kijkt naar advertenties van huizen die te koop staan
NOS Nieuws

Minister wil problemen energielabel bij nieuwbouw oplossen

Minister Blok gaat met gemeenten overleggen of bij nieuwbouwwoningen makkelijker een energielabel aangevraagd kan worden.

Bedrijven uit de bouw trokken onlangs aan de bel, omdat bij de oplevering van nieuwbouw vaak nog geen energielabel voorhanden is. De aanvraag van het label via internet loopt spaak, omdat de woningen nog niet in de basisadministratie van het systeem staan. Blok wil nu met gemeenten om tafel om te kijken of de registratie in het register kan worden versneld.

Ook wil hij onderzoeken of de bouwvergunning een alternatief kan zijn voor de gemeenteregistratie bij de aanvraag van het label. De minister hoopt daar nog dit najaar meer duidelijkheid over te geven.

Blok benadrukt dat er ook een andere manier is om een energielabel aan te vragen. Die loopt niet via de basisadministratie, maar via de energie-index. Volgens de minister is dit de afgelopen tijd 10.000 keer gebeurd. Hij geeft wel toe dat dit duurder is.

Gedrocht

Kamerleden zijn kritisch over de invoering van het label, dat sinds dit jaar verplicht is bij de oplevering van een huis. Het CDA wil het label opschorten tot de problemen zijn opgelost. CDA-Kamerlid Ronnes noemt het huidige energielabel een "administratief gedrocht".

D66-Kamerlid Koolmees spreekt van een muur van bureaucratie bij de aanvraag van het label. "De intentie en gedachte zijn goed, maar de uitwerking leidt tot uitvoeringsproblemen." Hij wil dat de minister vaart maakt om de belemmeringen weg te nemen.

Ook SP-Kamerlid Bashir zegt dat het systeem nog niet goed werkt. "Je kunt de verplichting wegnemen, maar je kunt ook snel zorgen dat het systeem goed gaat werken."

Europees bezwaar

Afgelopen mei werd bekend dat Nederland na de invoering nog steeds het risico liep op boetes uit Brussel, omdat de energielabels van Europa van meer gedetailleerde adviezen voorzien moeten zijn.

Blok zegt dat dit bezwaar inmiddels is weggenomen. Wel heeft Europa aanvullende vragen gesteld, maar uit het feit dat de eerste ingebrekestelling is ingetrokken, leidt de minister af dat "we ons in de goede richting begeven".

Blok: bij nieuwbouw kun je wel energielabel aanvragen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl