ANP
NOS Nieuws

Ajax-supporters niet welkom bij FC Utrecht

Supporters van Ajax zijn op 13 december niet welkom in de Galgenwaard bij de wedstrijd tegen FC Utrecht. Dat heeft burgemeester Van Zanen besloten in de hoop op "normale verhoudingen" tussen de aanhang van beide clubs.

Volgens Van Zanen staan delen van de aanhang van Ajax en FC Utrecht al jaren vijandelijk tegenover elkaar. Hierdoor is de politie-inzet twee tot drie keer hoger dan bij andere eredivisiewedstrijden in Utrecht. In een brief aan de gemeenteraad noemt de Utrechtse burgemeester het "betreurenswaardig dat het nodig is om met dergelijke voorwaarden een voetbalwedstrijd te moeten organiseren".

Bij de vorige confrontatie tussen de Utrechters en de Amsterdammers werden antisemitische spreekkoren gezongen door Utrecht-supporters op de Bunnikside in het stadion. De KNVB bestrafte dat met een boete van 10.000 euro en het bevel dat de Bunnikside, het vak waar de harde kern van FC Utrecht zit, bij de eerstvolgende wedstrijd tegen Ajax leeg moest blijven. Supporters die doorgaans op de Bunnikside zitten, mogen echter wel op andere plekken in het stadion plaatsnemen.

Teleurgesteld

Ajax is naar eigen zeggen zwaar teleurgesteld in Utrecht. De club noemt het verplaatsen van seizoenskaarthouders van de Bunnikside naar andere plekken in het stadion "een truc" om onder de straf uit te komen. "Wij vinden het schandalig dat de daders van deze zeer kwetsende spreekkoren nu bij de wedstrijd aanwezig kunnen zijn en wij zonder supporters af moeten reizen. Ajax is nu de dupe", zegt directeur Slop.

FC Utrecht-directeur Van Schaik noemt de beslissing van de burgemeester betreurenswaardig. "Bij voetbal horen over en weer supporters, zeker ook bij een van de mooiste wedstrijden van het jaar, want dat is FC Utrecht - Ajax. Tegelijkertijd begrijpen we deze beslissing. FC Utrecht - Ajax heeft de laatste jaren immers een bewogen voorgeschiedenis", aldus van Schaik.

De gemeente Utrecht zegt verdergaande maatregelen niet uit te sluiten op het moment dat er plannen zijn voor acties die de veiligheid en openbare orde in gevaar brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl