NOS Nieuws Binnenland Buitenland Politiek

Kabinet: brief AK-partij volstrekt ongepast

Minister Asscher vindt het "volstrekt ongepast" dat de Turkse AK-partij van president Erdogan een brief heeft gestuurd aan alle Turkse Nederlanders met een oproep om op die partij te stemmen.

Volgens Asscher staat het versturen van die brief op gespannen voet met de individuele vrijheid van burgers in Nederland. Veel Turken zijn verontwaardigd omdat ze het gevoel hebben dat ze door de brief onder druk worden gezet om op de AK-partij te stemmen.

Haaks op integratiedoelstelling

In de Tweede Kamer zei Asscher dat de strekking van de brief haaks staat op de integratiedoelstelling van het kabinet. "Ik ga samen met minister Koenders van Buitenlandse Zaken kijken hoe we de Turkse overheid erop kunnen wijzen dat we dit niet willen."

Bijna de hele Tweede Kamer wil dat het kabinet zo snel mogelijk de Turkse ambassadeur op het matje roept. Een motie van de SP daarover werd aangenomen.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) onderzoekt hoe de AK-partij aan de adresgegevens van Turkse Nederlanders is gekomen.

Koenders beantwoordde vandaag schriftelijke vragen van de SP en de PvdA over de brief. Hij schrijft dat niet vaststaat dat de Turkse overheid met de brief de Nederlandse wet overtreedt. Wel toon hij begrip voor Turkse Nederlanders die de actie veroordelen.

Nederlanders met de Turkse nationaliteit konden tot afgelopen zondag hun stem uitbrengen. In Turkije zelf wordt aanstaande zondag gestemd.

STER reclame