VVD-Kamerlid Potters ANP

Regeringspartij VVD wil hardere actie van minister Asscher tegen het salafisme, een radicale stroming binnen de islam. Tijdens een overleg over integratie zei Kamerlid Potters dat hij de toon van de PvdA-minister te voorzichtig en te beschouwend vindt.

Volgens Potters is het salafisme een grote bedreiging voor de Nederlandse samenleving. Hij noemde het een ideologie die de pas moet worden afgesneden. Hij riep Asscher op met plannen te komen.

Onverdraagzame boodschap

SP-Kamerlid Karabulut is het met Potters eens. De inzet van Asscher is volgens haar te beperkt. De AIVD heeft gewaarschuwd voor de toenemende invloed van het salafisme onder Nederlandse moslims. De inlichtingendienst heeft zorgen over de "antidemocratische en onverdraagzame" boodschap van de stroming.

Kamerlid Özturk (ex-PvdA) vindt dat Asscher niet alle geloven in Nederland hetzelfde behandelt. Hij wees erop dat een bedreigde synagoge 1,5 miljoen euro kreeg om kogelvrij glas en camera's te kopen. Moskeeën krijgen volgens hem geen geld, terwijl ze ook doelwit zijn van bedreigingen.

Andere partijen vonden dat hij daarmee ten onrechte suggereerde dat synagoges beter beveiligd worden dan moskeeën. PvdA'er Marcouch wilde weten welke moskeeën dan onvoldoende beveiligd worden, maar daar kon Özturk geen antwoord op geven. "Het gaat niet mij niet om de inzet van politie, maar om de middelen, het geld", zei hij.

STER reclame