Royal Dutch Shell / Flickr

De aanhoudend lage olieprijs en afschrijvingen op stopgezette projecten hebben olie- en gasmaatschappij Shell in de rode cijfers geduwd. In het derde kwartaal werd voor het eerst in vele jaren een verlies geleden van 7,4 miljard dollar (6,7 miljard euro), tegen een winst van 4,5 miljard dollar vorig jaar. De omzet liep terug van 107 miljard naar 69 miljard dollar. De olieprijs is vergeleken met vorig jaar meer dan gehalveerd.

Shell snijdt in de kosten en bezuinigt waar mogelijk om de impact van de lage olieprijzen op te vangen. Zo werden recent miljarden kostende projecten stopgezet, zoals de olieboringen in de Arctische zee bij Alaska en het teerzandproject in Canada. In totaal is Shell 8,2 miljard dollar kwijtgeraakt, waarvan 2,6 miljard in Alaska en 2 miljard in het teerzand.

De afschrijvingen werden weliswaar verwacht, maar zijn ongekend omdat het bedrijf doorgaans miljardenwinsten rapporteert. Topman Ben van Beurden haast zich dan om aandeelhouders gerust te stellen. In de toelichting bij de cijfers zegt hij het goed gaat met het bedrijf en er niet gemorreld wordt aan het dividend. Op de beurs beweegt het aandeel Shell zich tussen onveranderd en een verlies van twee procent.

Pijnlijk

Zonder die afschrijving zou Shell nog winst hebben geboekt. "Dit zijn pijnlijke, maar belangrijke beslissingen",  zegt topman Ben van Beurden. Er werd ook minder geïnvesteerd, in het derde kwartaal 7 miljard dollar, tegen 8 miljard in het kwartaal daarvoor. 

Wordt er minder verdiend en zelfs verloren aan de exploratie- en productiekant, bij de raffinage wordt er verdiend. De inkoop van goedkope olie drukt de kosten en vergroot de winstmarges. De winst van de raffinage-activiteiten steeg met bijna 50 procent naar 2,6 miljard dollar.

Shell houdt ondanks de miljardenafschrijvingen wel vast aan de overname van 70 miljard dollar van het Britse gasbedrijf BG. Begin volgend jaar moet die overname zijn afgerond.

STER reclame