Vluchtelingenopvang in Heumensoord bij Nijmegen
NOS Nieuws

Geen enkele provincie wil megaopvanglocatie

  • Ben Meindertsma

    Redacteur

  • Ben Meindertsma

    Redacteur

Geen enkele gemeente en provincie in Nederland wil een grootschalig tentenkamp zoals in Heumensoord bij Nijmegen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de NOS.

Twee weken geleden riep het kabinet alle commissarissen van de koning op om in hun provincie op zoek te gaan naar een plek voor een grote noodopvanglocatie met ongeveer 2000 bedden. Dit was een van de belangrijkste afspraken die het kabinet met provincies en gemeenten maakte om de vluchtelingencrisis op te lossen.

Geen enkele provincie wil megaopvanglocatie

Oranje

"Concreet is afgesproken dat provincies zich gaan inzetten voor grote noodopvanglocaties, naar het Nijmeegs voorbeeld," zei premier Rutte na het overleg op 9 oktober. "Daarmee willen we situaties zoals in Oranje voorkomen, en het gesleep van vluchtelingen tussen locaties zoveel mogelijk tegengaan."

De commissarissen van de koning hebben alle gemeenten in hun provincie benaderd met deze vraag. Woordvoerders van de provincies laten aan de NOS weten dat het niet gelukt is een gemeente te vinden die een megalocatie wil huisvesten. Wel zijn veel gemeenten bereid om kleinere noodopvanglocaties te realiseren.

Eerder werd bekend dat Limburg, Noord-Brabant en Drenthe grootschalige opvang niet zien zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl