NOS Voetbal

Hoe voetbal stierf in Indonesië....

Voetbal in Indonesië ligt op z'n gat

Pieter Huistra kan erom lachen. Besmuikt, maar toch. "Ik ben de enige bondscoach van Indonesië die nog niet heeft verloren. En ik ben ook de enige die geen wedstrijden heeft kunnen leiden."

Het Aziatische land is nu bijna een half jaar in de ban gedaan door de wereldvoetbalbond FIFA. Omdat de regering zich te veel bemoeide met voetbalzaken. Door de schorsing ligt alles stil, ook de competitie. "Er is niets en er wordt niets georganiseerd", vertelt Huistra droogjes.

Toen Huistra begin dit jaar als technisch directeur begon, leek er nog niet veel aan de hand. "Maar toen kwam het congres en werd de verkeerde man voorzitter van de voetbalbond. Toen begon het gedonder."

Conflict

Het conflict ontstond in februari bij de start van de Indonesische Super League. Een overheidsorgaan oordeelde dat twee voetbalclubs niet aanmerking kwamen om te spelen, maar de voetbalbond PSSI weigerde om hen uit de competitie te halen.

Na geruzie over en weer werd uiteindelijk het hele voetbalseizoen stopgezet.Pas als de voetbalbond weer volkomen onafhankelijk kan zijn van de regering wordt de FIFA-straf opgeheven.

Huistra schoof door naar de post van bondscoach, maar door de straf van de FIFA heeft hij niets te doen. Om zijn tijd te doden traint hij wat jongens op een terrein dat de naam voetbalveld eigenlijk niet mag dragen.

Intussen draait de WK-kwalificatie al op volle toeren. Zonder Indonesië, inmiddels afgezakt naar de 171e positie op de wereldranglijst. Ondanks meer dan 250 miljoen voetbalgekke inwoners.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl