1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

Duitsland: aanpak Wenen van vluchtelingencrisis niet in orde

Duitsland heeft Oostenrijk sterk bekritiseerd vanwege het doorsluizen van vluchtelingen. "In de afgelopen dagen was de Oostenrijkse aanpak niet in orde", zei minister De Maizière van Binnenlandse Zaken over de sterke groei van het aantal asielzoekers dat zich recent meldde in de Beierse grensplaats Passau.

Volgens De Maizière zijn grote aantallen vluchtelingen per bus door Oostenrijk vervoerd en 's avonds en 's nachts achtergelaten bij de grens met Duitsland. Maandag arriveerden 8000 asielzoekers in Passau. Duitsland was niet op hun komst voorbereid.

Intensief

De Maizière zegt dat hij hierover "intensieve gesprekken" heeft gevoerd met Wenen. De Oostenrijkse autoriteiten zouden gisteren hebben beloofd de stroom vluchtelingen weer ordelijk af te handelen. Gisteren klaagde de Beierse CSU al over de Oostenrijkse aanpak.

In Passau worden vandaag 75 bussen verwacht met in totaal 3000 vluchtelingen.

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Mikl-Leitner suggereerde eerder vandaag dat Duitsland grotendeels verantwoordelijk is voor de aanhoudende stroom asielzoekers. Ze doelde op de uitspraak van bondskanselier Merkel dat Duitsland Syrische vluchtelingen niet zal terugsturen.

Afghanen

De Maizière zei ook dat er onder de vluchtelingen steeds meer Afghanen zijn, afkomstig uit de middenklasse en vaak ook jong. Hij noemde deze situatie onacceptabel en benadrukte dat zij nauwelijks kans maken op asiel.

Bovendien zijn ze in hun eigen land hard nodig voor de wederopbouw, aldus De Maizière. Hij zei dat hij dit punt ook besproken heeft met de Afghaanse regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl