Ook gisteren was het extreem druk bij de grensovergang Spielfeld EPA

Oostenrijk gaat een hek neerzetten bij de grensovergang met Slovenië, heeft minister Mikl-Leitner van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Het hek biedt volgens haar de mogelijkheid om de toestroom van vluchtelingen ordelijk te laten verlopen. 

Dagelijks komen bij Spielfeld duizenden vluchtelingen vanuit Slovenië Oostenrijk binnen. Zo staken afgelopen nacht zo'n 1100 asielzoekers de grens over; in de buurt van Spielfeld bivakkeren volgens de politie 4000 mensen. Verreweg de meesten van hen zijn op weg naar Duitsland.

Versperring

Gisteren sprak Mikl-Leitner nog over "technische bouwmaatregelen" tijdens haar bezoek aan Spielfeld. Ze voegde eraan toe dat het niet om een hek ging, maar vanmorgen zei de bewindsvrouw voor de Oostenrijkse televisie: "Natuurlijk gaat het ook om een hek."

Links en rechts van de grensovergang komt een kilometerslange versperring.

Mikl-Leitner schoof in het tv-interview een deel van de schuld voor de vluchtelingencrisis in de schoenen van bondskanselier Merkel. "Signalen veroorzaken een effect. En dat merken we nu", zei de minister, doelend op Merkels eerdere uitspraak dat Duitsland geen Syrische vluchtelingen zal terugsturen.

Oostenrijk bouwt hek bij grensovergang met Slovenië

Ook Slovenië dreigt met een vluchtelingenhek. De Sloveense premier Cerar zei na overleg met de nationale veiligheidsraad dat hij onmiddellijk opdracht geeft voor een hek langs de grens met Kroatië, als de EU er niet in slaagt de vluchtelingenstroom in te dammen.

De Europese Commissie maakte afgelopen weekeinde afspraken met de Balkanlanden over strengere controles aan Europa's buitengrens om nog alleen kansrijke asielzoekers toe te laten tot de EU.

Vele tienduizenden vluchtelingen zijn al vanuit Kroatië via Slovenië naar Oostenrijk getrokken, nadat Hongarije zijn grenzen sloot voor alle asielzoekers.  

Vluchtelingenroutes in kaart

Verdeeld

De vluchtelingencrisis verdeelt de Oostenrijkse coalitie. De conservatieve ÖVP, de partij van Mikl-Leitner, dringt al langer aan op strenge maatregelen om de vluchtelingenstroom in te dammen. De sociaaldemocratische SPÖ was tot dusver voorstander van een mildere koers.     

Maar SPÖ-minister van Defensie Klug liet deze week weten dat hij een versperring met gaas of containers acceptabel vond. Eerder had Klug scherpe kritiek op de beslissing van de Hongaarse premier Orbán een hek te bouwen om alle vluchtelingen tegen te houden.

De oppositie in Oostenrijk spreekt nu van een 'orbanisering' van de ÖVP.  

Passau

Ook aan de Oostenrijks-Duitse grens is de druk hoog. Gisteren arriveerden in totaal 5500 vluchtelingen vanuit Oostenrijk in de Beierse stad Passau. Ze worden vandaag naar opvangplekken elders in Duitsland gebracht.

Maandag werd Passau overrompeld door de komst van 8000 asielzoekers, omdat Oostenrijk hun komst niet had aangekondigd. Volgens de politie verliep de gang van zaken gisteren ordelijker.

STER reclame