Een afgedankte Fyra-hogesnelheidstrein op weg van Nederland naar Italië
NOS Nieuws

'Italianen maken zich geen zorgen om Fyra-rapport'

In Nederland heeft een Kamercommissie zich over het Fyra-debacle gebogen, in Italië kraait er geen haan naar de ophef over de hogesnelheidstrein, zegt correspondent Rop Zoutberg. "De hele perceptie rond de zaak is hier altijd heel anders geweest. Het heeft nooit geleefd; het haalde zelden de kranten."

De Fyra-treinen werden gemaakt door het Italiaanse AnsaldoBreda. De NS en het bedrijf troffen vorig jaar een schikking. Het Nederlandse spoorwegbedrijf kreeg z'n miljoenen terug en AnsaldoBreda de Fyra's.

"Het gaat eigenlijk heel goed met AnsaldoBreda", zegt Zoutberg. Het bedrijf is vorig jaar overgenomen door het Japanse bedrijf Hitachi. "Dat legde 1 miljard neer voor de treinbouwer en garandeerde werkgelegenheid voor de komende jaren."

AnsaldoBreda heeft net weer een nieuwe hogesnelheidstrein gelanceerd op de lijn tussen Milaan en Napels, vertelt hij. "Je raast met meer dan 300 kilometer per uur over het spoor. En ik kan niet anders zeggen: het is een genot om daarin te reizen. Het is een goede trein. Maar ik dacht wel even: zo had de Fyra dus ook kunnen zijn."

De Nederlandse Fyra's zijn allemaal teruggebracht naar de loods in Pistoia, waar de treinenbouwer zit. "Die treinen worden gepimpt en doorverkocht aan een nieuwe koper. De voorlichter zei dat hij daar de komende weken misschien wat meer over kon vertellen."

Echte zorgen maakt de treinbouwer zich niet om de conclusies van de enquêtecommissie. "Het feit dat er een schikking is geweest tussen AnsaldoBreda en de NS is altijd een belangrijk punt geweest voor de Italianen. NS en AnsaldoBreda waren beiden vanaf de eerste schetsen bij de trein betrokken. Dus als er al verliezers worden aangewezen, dan hebben de partijen dat mogelijk allebei gedaan. Dan komt er nooit een winnaar of verliezer uit."

De treinbouwer weet zelfs nog niet of ze vandaag met een verklaring komen naar aanleiding van het rapport, zegt Zoutberg. "Daarop was het antwoord: we weten het nog niet, we denken er nog over na."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl