NOS Nieuws

Koning maakt zich zorgen over verharding in vluchtelingendebat

Koning Willem-Alexander: in Nederland spreken we dingen uit

Koning Willem-Alexander maakt zich zorgen over de verharding in het vluchtelingendebat in Nederland. In een persgesprek in China zei hij in antwoord op de vraag hoe hij aankijkt tegen die verharding: "In Nederland spreken we dingen uit, we vechten het niet uit. Ik kan me inleven in de zorgen die er zijn. Ik heb zelf ook grote zorgen over de dingen die gebeuren in Nederland. Maar we spreken dingen uit in Nederland. Als je overgaat tot intimidatie en bedreigingen, dan tast je de waarden aan waar Nederland voor staat."

De fractievoorzitters van vrijwel alle politieke partijen in de Tweede Kamer deden vanochtend in een open brief een oproep om het debat over asielzoekers te voeren op basis van argumenten. Willem-Alexander volgt het nieuws hierover dagelijks en is ook op werkbezoek geweest bij het COA en de IND.

Het is sneu dat ze moest afhaken.

Koning Willem-Alexander

De koning noemde het staatsbezoek aan China een groot succes, ondanks het afhaken van koningin Máxima. Hij zegt dat het hem slecht bevallen is het alleen te moeten doen. "Mijn vrouw had zich er erg op verheugd en we hadden het samen voorbereid. Het is sneu dat ze moest afhaken. Maar voor Nederland en China was het bezoek een groot succes."

Volgens de koning gaat het goed met de koningin, die vanmorgen aankwam in het Bronovo Ziekenhuis. "Ik heb haar inmiddels gesproken, het gaat goed, de reis is goed gegaan." Willem-Alexander zegt veel respect te hebben voor zijn vrouw. "Ondanks hoge koorts ging ze gewoon door." Hij dankt iedereen voor het medeleven dat ze ontvingen.

Mensenrechten

Tijdens het staatsbezoek sprak Willem-Alexander toekomstige bestuurders van China toe. Hij vertelde hoe Nederland wordt bestuurd en hoe er draagkracht wordt gecreëerd. "Daar kon ik de waarden van Nederland uitdragen." De koning had zich tijdens zijn openingsspeech al kort uitgesproken over de dialoog die Nederland met China voert over de mensenrechten.

Willem-Alexander ging niet in op de gisteren aangenomen motie waarin het kabinet wordt opgeroepen zijn belastingvoordelen te schrappen. "Een motie is communicatie tussen de Kamer en het kabinet en ik ben van geen van beide lid. De beantwoording van moties laat ik graag waar die hoort."

Willem-Alexander bezocht vanochtend het natuurreservaat Chongming Dongtan. Het staatsbezoek wordt morgen afgesloten in Shanghai.

Koning bezoekt natuurreservaat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl