Op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht mogen automobilisten nu maximaal 100 kilometer per uur rijden
NOS Nieuws

Coalitie wil 130 op hele snelweg Amsterdam-Utrecht

Als het aan de regeringspartijen VVD en PvdA ligt mogen automobilisten op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht op den duur overal 130 kilometer per uur rijden. Nu zijn op dat traject uiteenlopende snelheden en voor veel mensen is dat verwarrend.

VVD-Kamerlid Visser vindt de huidige limiet van 100 op delen van de weg onzin. Ze noemt het "zonder twijfel de grootste ergernis van iedere automobilist". Ze wil dat de A2 in stappen overgaat naar 130.

Binnen heel korte tijd zou er wat haar betreft 's nachts overal tussen Amsterdam en Utrecht 130 mogen worden gereden. En daarna zou de snelheid ook overdag moeten worden verhoogd.

Eenduidigheid

Coalitiepartner PvdA steunt het VVD-plan, "vooral vanwege de eenduidigheid". Maar Kamerlid Hoogland benadrukt dat het dan wel binnen de huidige wetgeving moet passen. En volgens hem is het de vraag of dat zo is.

Dat er op sommige trajecten 130, op andere 100 mag worden gereden, heeft te maken met de luchtkwaliteit en de verkeersveiligheid en afspraken met omliggende gemeenten.

De kwestie komt vandaag aan de orde bij de bespreking in de Tweede Kamer van de begroting van Infrastructuur en Milieu.

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht die naast de A2 ligt, snapt niets van het plan van de coalitie. "Het is geen goed nieuws. Ik begrijp niet waarom dit op het moment speelt. De rechtbank in Utrecht moet zich nog buigen over het plan om 's avonds en 's nachts 130 te rijden en ligt er alweer een volgend voorstel," zegt wethouder De Groene (D66).

Hij wijst erop dat vóór de verbreding van de A2 is afgesproken dat de maximumsnelheid 100 km per uur zou worden om overlast voor omwonenden te beperken. En nu houdt de rijksoverheid zich niet aan die afspraak, zegt hij.

Hij geeft toe dat het wegverkeer in de Randstad voor de economie belangrijk is, maar wijst erop dat een goede leefomgeving voor dorpen en steden langs de snelweg nog belangrijker is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl