Bibihal Uzbeki in Kroatië AP

Heel veel jaren zal Bibihal Uzbeki er niet meer wonen, maar haar einddoel is Zweden. Samen met haar zoon van 67, haar kleinzoon van 19 en nog vijftien familieleden is ze op weg naar het Noord-Europese land. Bibihal Uzbeki is volgens haar papieren 105 jaar oud.

In het vluchtelingenkamp in Kroatië wordt ze geïnterviewd door een journalist van het persbureau AP. Haar papieren zijn gecontroleerd door de Kroatische politie. Ze is inderdaad zo oud als haar papieren melden, zegt haar kleinzoon. Een onafhankelijke bron is er niet.

Alle geluk in de wereld

"Mijn benen doen pijn, maar verder is alles goed", zegt ze. Drie weken geleden vertrokken ze uit Kunduz, de Afghaanse stad waar Nederlanders een paar jaar geleden de politie trainden en die een paar weken geleden werd ingenomen door de Taliban. Sindsdien is hun thuisstad weer een strijdtoneel in de Afghaanse burgeroorlog.  

Onderweg wordt Bibihal soms gedragen door haar zoon of haar kleinzoon. Ze hebben veel problemen gehad en ze is een paar keer gevallen. "Ik heb littekens op mijn hoofd", zegt ze. Haar handen trillen als ze spreekt. 

Kort na het interview met de journalist draagt haar kleinzoon Bibihal naar de trein, op weg naar de volgende stop in Slovenië. Het Rode Kruis in Kroatië wenst de familie "alle geluk in de wereld". 

STER reclame