Vluchtelingen bij de grens tussen Kroatië en Slovenië
NOS Nieuws

Nederlanders negatiever over migranten dan andere Europeanen

Nederlanders denken negatiever over vluchtelingen en de vluchtelingencrisis dan andere Europeanen. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek in zeven Europese landen naar Europese denkbeelden rondom de vluchtelingen. NOS-correspondent Frank Renout kreeg de resultaten als een van de eersten in handen.

Uit het rapport blijkt volgens hem dat tweederde van de duizend ondervraagde Nederlanders vindt dat ons land al vol is met migranten en dat er niet meer bij moeten komen. Verder vindt negen op de tien Nederlanders dat de migranten die komen ook zo snel mogelijk weer weg moeten.

We geven geen geld aan hulporganisaties en zouden zelf nooit onderdak bieden aan vluchtelingen.

NOS-correspondent Frank Renout

"Misschien wel het meest opvallende is dat 20 procent helemaal niet vindt dat mensen die uit oorlogsgebied komen ook per se moeten worden opgevangen. Opvallend is ook dat we ze niet willen helpen. We geven geen geld aan hulporganisaties en zouden zelf nooit onderdak bieden aan vluchtelingen. Terwijl mensen uit andere landen zeggen dat ze wel zelf iets willen doen voor migranten", vertelt Renout op Radio 1.

77 procent van de Nederlanders verwacht ook heel weinig economisch heil van de migranten, ze denken dat de vluchtelingen laag zijn opgeleid en dat het allemaal economische vluchtelingen zijn. "Dat is opmerkelijk want nergens anders in Europa denken mensen dat zo vaak. In Duitsland bijvoorbeeld, waar veel meer migranten naar toe komen, denkt 55 procent dat de migranten wel goed zijn voor de economie."

Pim Fortuyn

"Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat ons land niet de financiële middelen heeft om nog meer migranten op te vangen en in Duitsland bijvoorbeeld is dat precies het tegenovergestelde. Daar denkt een meerderheid dat Duitsland makkelijk al die vluchtelingen kan opvangen."

Volgens Renout vinden de onderzoekers het niet heel erg verrassend dat deze conclusies uit Nederland komen want al sinds de jaren 2000, en daarbij verwijzen ze expliciet naar Pim Fortuyn, is gezegd dat Nederland vol is en dat er niet meer moslims bij moeten komen.

Ontwikkelingshulp, dat is het antwoord.

NOS-correspondent Frank Renout

Als Nederlanders gevraagd worden naar een oplossing voor het vluchtelingenprobleem dragen ze meestal ontwikkelingshulp aan in de landen waar de vluchtelingen vandaan komen. "Nederlanders zijn veel minder geneigd om te zeggen dat alle grenzen dicht moeten of dat we militair moeten ingrijpen in Syrië", zegt Renout.

"Ontwikkelingshulp, dat is het antwoord. Dat kan de oorzaken wegnemen van de vluchtelingenstromen, denken de ondervraagde Nederlanders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl