ANP

Gisteravond won de 20-jarige transgender Loiza Lamers de hoofdprijs in het programma Holland's Next Top Model. Dat was een wereldprimeur en volgens COC-voorzitter Tanja Ineke ontzettend belangrijk voor transgenders in Nederland.

"Je zou kunnen zeggen dat we er een nieuw rolmodel bij hebben en dat kunnen transgenders in Nederland goed gebruiken", zei ze in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Ineke is er op het gebied van emancipatie en de acceptatie van transgenders nog een hoop te doen. Zo durft de helft van de transgenders in Nederland niet uit de kast te komen en van degenen die dat wel hebben gedaan, wordt de helft gepest of bedreigd. Ook is de werkloosheid onder transgenders vier keer zo hoog.

Dat ze dit verleden heeft doet er dus eigenlijk niet toe en tegelijkertijd ook weer wel want daarmee is ze een rolmodel geworden.

Tanja Ineke, COC

Toch noemt de voorzitter van het COC de overwinning van Lamers ook een beetje dubbel. Lamers heeft zelf ooit gezegd dat ze beoordeeld wil worden op wie ze is en niet op haar verhaal. 

"Ze is nu natuurlijk ook beoordeeld op wie ze is, namelijk een mooie vrouw met een goede prestatie in dit programma. Dat ze dit verleden heeft doet er dus eigenlijk niet toe voor dit programma en tegelijkertijd ook weer wel want daarmee is ze een rolmodel geworden", zegt Ineke.

Lamers deed mee aan het programma zonder dat de programmamakers wisten dat ze een transgender is. Na een paar afleveringen maakte ze het zelf bekend in het programma. Daarna kreeg ze veel positieve reacties.

Naast de titel Holland's Next Top Model won Loiza Lamers een contract bij Touché Models ter waarde van 50.000 euro. 

STER reclame