1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Artsen zonder Grenzen: bommen op kliniek in Jemen

In Jemen is volgens Artsen zonder Grenzen vannacht een van zijn klinieken geraakt bij een luchtaanval door de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. De hulporganisatie zegt dat het gebouw zes keer is gebombardeerd door een straaljager.

De kliniek staat in Sadaa, in het noordwesten van Jemen. Volgens Artsen zonder Grenzen zijn meerdere mensen lichtgewond geraakt en een persoon die al in kritieke toestand in het ziekenhuis lag, is er nu nog slechter aan toe. De kliniek zou volledig zijn vernietigd. Ook een school voor meisjes en enkele huizen in de buurt van de kliniek zouden zijn geraakt.

'Opzettelijke aanval'

Tv-zender Al Jazeera voert een woordvoerder van Artsen zonder Grenzen op die spreekt van een opzettelijke aanval. Karline Kleijer, hoofd van de noodhulpafdeling begrijpt niet dat de kliniek geraakt is. De hulporganisatie geeft regelmatig de gps-coördinaten van de kliniek door aan de aanvallende coalitie. Daarnaast staat het logo van de organisatie levensgroot op het dak, zegt Kleijer.

Het is de tweede keer in korte tijd dat een medische faciliteit van Artsen zonder Grenzen wordt geraakt. Begin oktober werd een kliniek in Afghanistan gebombardeerd door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Daarbij kwamen zeker 30 mensen om het leven. Artsen zonder Grenzen had ook van deze kliniek de gps-coördinaten meerdere malen doorgegeven aan de strijdende partijen.

Saudi-Arabië en een aantal andere golfstaten mengden zich zeven maanden geleden militair in de burgeroorlog in Jemen. Er zijn al meer dan 5600 mensen om het leven gekomen door het conflict.

Door de gevechten in Jemen is het grootste deel van de 24 miljoen inwoners inmiddels afhankelijk van humanitaire hulp. Unicef waarschuwde onlangs voor de gevolgen van de oorlog voor Jemenitische kinderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl