NOS Nieuws

Panda's en diplomatie kenmerken tweede dag staatsbezoek China

 • ANP
  Koning Willem-Alexander en de Chinese president Xi-Jinping tijdens het staatsbanket
 • ANP
  Koning Willem-Alexander bukt bij een Chinees meisje tijdens zijn bezoek aan een traditionele wijk in Peking
 • ANP
  De koning en koningin met president Xi-Jinping tijdens het staatsbanket
 • ANP
  Willem-Alexander bezocht zonder Máxima een traditionele wijk in Peking
 • ANP
  Willem-Alexander applaudisseert tijdens het staatsbanket
 • ANP
  De koning vlak voor een gesprek met de voorzitter van de Chinese Peoples Political Consultative Conference

De tweede dag van het staatsbezoek aan China stond in het teken van de diplomatie. Nederland kreeg twee panda's van China in bruikleen en koning Willem-Alexander stipte in een toespraak de mensenrechtenkwestie aan. "Ik denk dat de koning wijs heeft gesproken", zei minister Koenders.

De minister miste vanochtend de officiële ontvangst van de Nederlandse delegatie in Peking. Hij kwam te laat omdat hij door een Chinese chauffeur op de verkeerde plek werd afgezet. Later op de dag had de minister gesprekken met Chinese politici. "Ook toen hebben we het onder meer over de mensenrechten gehad", zegt Koenders.

'Uiteraard ging het ook over mensenrechten'

Volgens hem hecht ook de Chinese president Xi Jinping waarde aan de dialoog tussen beide landen. Xi Jinping gaf vandaag twee reuzenpanda's in bruikleen aan het Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Koenders zei dat het een eer is dat Nederland twee panda's krijgt. De 'panda-diplomatie' wordt vaker door China gebruikt om de banden met een ander land aan te halen.

"Fantastisch nieuws", zei een woordvoerder van het Ouwehands Dierenpark over de panda's die volgend jaar naar Nederland komen. De directeur van het dierenpark heeft de afgelopen jaren hard gelobbyd voor de komst van de panda's. De dierentuin moet China wel een miljoen euro huur per jaar betalen. Dat geld wordt besteed aan natuurbescherming en behoud van de panda's.

'Morgen maken we de namen van de panda's bekend'

Ook de Nederlandse bamboeproducent Bamboo Giant was blij met het Chinese gebaar. Het bedrijf kan de productie verhogen door de komst van de dieren. Panda's eten zo'n 500 tot 600 kilo bamboe per week.

Koningin Máxima moest het ochtendprogramma van het staatsbezoek missen vanwege een nierbekkenontsteking. Koning Willem-Alexander bezocht vanochtend zonder haar een traditionele Chinese wijk in Peking. Máxima was wel aanwezig bij het staatsbanket.

'Dat wordt een zware dag'

Waarschijnlijk moet Máxima morgen ook het bezoek aan het lössplateau in Yan'an missen. "Dat wordt een zware dag", zei verslaggever Karin Alberts. "Het is koud en oncomfortabel op het plateau, daar wil je niet zijn als je je zo voelt."

Op het plateau bezoekt de Nederlandse delegatie een appelboer. Ook woont Willem-Alexander in een nabijgelegen dorp een dansvoorstelling bij. Daarna reist de koning door naar Shanghai.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl