Vlees
NOS Nieuws

'Verband tussen darmkanker en bewerkt vlees geen reden tot paniek'

Bewerkt vlees valt voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in dezelfde categorie roken, asbest en alcohol. Het is "kankerverwekkend voor mensen", zeggen onderzoekers van de WHO. "Maar de risico's van roken zijn natuurlijk wel veel groter dan die van het eten van vlees", zegt de Nederlandse Matty Weijenberg, een van de wetenschappers die onderzoek deden namens de WHO.

Mensen die dagelijks 50 gram bewerkt vlees eten, hebben een hogere kans op het ontwikkelen van darmkanker, concludeert de WHO. Ook het eten van 100 gram rood vlees per dag leidt tot een verhoogd risico. "Het is wel belangrijk hoe dat vlees is klaargemaakt", zegt Weijenberg. "De hamburger die je in een restaurant eet, kan gewoon gezond zijn."

De onderzoekers schalen vlees dat rood is als het rauw is in de categorie "waarschijnlijk kankerverwekkend". Mensen bij wie veel rood vlees op het menu staat, hebben een grotere kans op darmkanker, net als mensen die veel gegrild vlees eten.

Er is niet één factor die bepaalt of je kanker krijgt.

Matty Weijenberg, onderzoeker

Het verband tussen rood of bewerkt vlees en kanker is zeker geen reden voor paniek, zegt onderzoeker Weijenberg. "Het gaat er vooral om dat mensen gezond en gevarieerd eten. Maar misschien is het wel goed om gewoon wat minder rood vlees te kopen."

De branchevereniging voor de Nederlandse vleeswarenindustrie is het niet eens met de conclusies van het onderzoek van de WHO. Volgens de vereniging is het risico op kanker complex en is het ook afhankelijk van onder meer leeftijd en leefstijl.

Dat klopt wel, zegt Weijenberg. "Er is niet één factor die bepaalt of je kanker krijgt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl