Een Russische onderzeeboot in Russische wateren
NOS Nieuws

VS krijgt de kriebels van Russische boten bij internetkabels

Moderne Koude-oorlog-verhalen in de New York Times: de Amerikanen worden zenuwachtig van Russische onderzeeboten en spionageschepen die zich "agressief" gedragen rondom de kabels waardoor onder meer het internetverkeer wordt verstuurd. Als de Russen die kabels doorknippen, kan alle wereldwijde communicatie tot stilstand komen.

Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat de Russen daar plannen voor hebben, illustreren de zorgen van militairen en veiligheidsfunctionarissen volgens de New York Times dat de relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland steeds slechter wordt. Alles wat Rusland doet, wordt bekeken met diep wantrouwen.

Spionnenschip

Afgelopen maand kwam het Russische schip Yantar gevaarlijk dicht bij de plek waar een belangrijke kabel aan land komt in de Verenigde Staten. Het schip zou in staat zijn kabels door te knippen die mijlen diep op de zeebodem liggen maar volgens de Russen is het schip bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek.

Overigens gaan er met enige regelmaat kabels kapot, bijvoorbeeld doordat er een anker aan blijft hangen of door natuurlijke oorzaken. Maar dat gebeurt over het algemeen dicht bij de kust, waardoor de kabels in een paar dagen zijn te repareren.

Een duiker controleert een onderzeese communicatiekabel

De Amerikanen zijn bang dat Rusland zoekt naar moeilijk bereikbare stukken kabel die op grote diepte liggen, misschien zelfs naar de geheime kabels die gebruikt worden door het leger. Ver van de kust zijn reparaties moeilijk uit te voeren en is het ingewikkeld om precies te lokaliseren waar de kabel kapot is.

Zelf heeft de VS de nodige ervaring met het knoeien met kabels. In de jaren zeventig kreeg een Amerikaanse onderzeeboot het voor elkaar om nucleaire geheimen af te luisteren door communicatiekabels af te tappen, en volgens de New York Times kan de onderzeeboot 'Jimmy Carter' nog steeds meeluisteren met gesprekken die door de diepzeeën verstuurd worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl