Sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa
NOS Voetbal

'Sjeik Salman schond mensenrechten in Bahrein'

Mensenrechtenactivisten uit Bahrein hebben wereldvoetbalbond FIFA gevraagd om de voorzitterskandidatuur van sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa te weigeren. Volgens de organisatie is hij betrokken geweest bij mensenrechtenschendingen in het koninkrijk Bahrein.

Arabische lente

Tijdens de Arabische Lente in 2011 werden demonstraties voor een democratische hervorming bloedig neergeslagen door ordetroepen. Volgens de activisten heeft sjeik Salman als voorzitter van een speciale commissie geholpen bij het identificeren en straffen van 150 sporters die de straat op waren gegaan.

Veel van de gearresteerde atleten vertelden dat ze in de gevangenis gemarteld waren. Een van hen is de toenmalige spits van het nationale voetbalelftal Mohammed Hubail. Een militair tribunaal veroordeelde Hubail tot twee jaar gevangenisstraf.

Misdaden tegen menselijkheid

“De FIFA zou als organisatie een symbool van eenheid en fair play moeten zijn en het leiderschap niet in handen mogen leggen van iemand die zo wordt geassocieerd met corruptie en misdaden tegen de menselijkheid", zegt directeur Husain Abdulla van de mensenrechtenorganisatie ADHRB.

Sjeik Salman ontkent zelf dat hij iets verkeerd gedaan heeft. De voorzitter van de Aziatische confederatie heeft zijn kandidaatstelling officieel ingediend bij de wereldvoetbalbond. De verkiezingscommissie zal de komende dagen zijn integriteit onderzoeken, zoals bij alle kandidaten voor het voorzitterschap gebeurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl