Sjeik Salman (l) samen met Michel Platini
NOS Voetbal

Azië kiest met sjeik Salman voor Plan B

Nog geen vier maanden geleden beloofde sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa namens de Aziatische bonden hoogstpersoonlijk zijn steun aan UEFA-voorzitter Michel Platini.

De campagne van Platini voor het voorzitterschap van de FIFA lijkt dan nog een zegetocht, maar is inmiddels door zijn schorsing een doodsstrijd geworden. Uitgerekend sjeik Salman brengt de Fransman nu een dolksteek toe door zichzelf kandidaat te stellen.

Machtsblok

De Aziatische bonden vormen sinds jaar en dag een belangrijk machtsblok binnen wereldvoetbalbond FIFA. Niet alleen door de 47 stemmen, maar ook door een ongelimiteerde hoeveelheid geld die vanuit de oliestaten in het voetbal wordt gepompt. Zo hielp Salmans voorganger Mohammed bin Hammam in 1998 al Sepp Blatter aan de macht.

Bin Hammam verdween uiteindelijk van het strijdtoneel toen hij in 2011 zelf voorzitter van de FIFA wilde worden. De ethische commissie schorste hem vanwege omkoping. Een beslissing waar Blatter zelf de hand in lijkt te hebben gehad.

Wij vinden het bij de UEFA een verkeerd signaal om nu met een tweede kandidaat te komen.

Michael van Praag

Onbekend, maar belangrijk

Zijn opvolger sjeik Salman kiest voor een bescheidener rol, maar zorgt er wel voor dat het Aziatische machtsblok intact blijft. Waar hij de troepen leidt, trekt de Koeweitse sjeik Ahmad al-Fahad al-Sabah op de achtergrond aan de touwtjes. Zo worden zij de belangrijkste mensen in de internationale voetbalwereld die geen Europese voetbalsupporter kent.

Terwijl Salman de belangen van het Aziatische voetbal als schijnbaar keurige diplomaat verdedigt, lapt sjeik Ahmad, bijgenaamd 'the Kingmaker', alle ongeschreven regels van de voetbalfamilie aan zijn laars. Enkele weken geleden liep hij in korte broek tussen de dure pakken van andere FIFA-bestuursleden in het huishotel van de wereldvoetbalbond, Baur au Lac in Zürich.

Sjeik Ahmad al-Fahad al-Sabah bij het hoofdkantoor van FIFA

Na Sepp komt Michel

In het openbaar hebben de Aziatische officials zich niet uitgesproken over de kandidatuur van Platini. In gesprekken met de NOS schetsten ingewijden het beeld van een al langer lopende afspraak: na Sepp komt Michel. De sjeiks wilden de Fransman in elk geval vier jaar de kans geven als FIFA-voorzitter, ook al twijfelden ze soms aan zijn politieke antenne.

Dat Platini eerder zelf gestemd heeft op het WK van Qatar, gaf de Aziatische vertegenwoordigers in elk geval het vertrouwen dat het veelbesproken toernooi onder het bewind van de Fransman niet verplaatst zal worden. Er wordt zelfs gefluisterd dat Platini dit heeft toegezegd in ruil voor Aziatische steun voor zijn campagne.

Brief

Sjeik Salman hield zich tot eind september aan zijn belofte. In een uitgelekte brief aan een aantal Aziatische bonden riep de AFC-voorzitter ze dringend op om de kandidatuur van Platini te ondersteunen. Sterker nog, de bonden werd gevraagd om een verklaring te tekenen, waarin ze aangeven geen hulp te geven aan tegenstanders van Fransman.

De brief werd naar buiten gebracht door de Zuid-Koreaan Chung Mong-joon, die zelf hoopte mee te doen aan de verkiezing. Hij vroeg de ethische commissie maatregelen te nemen tegen deze beïnvloeding van de verkiezing. Chung Mong-Joon kreeg zijn zin niet en is inmiddels zelf voor zes jaar geschorst, naar eigen zeggen als straf voor zijn kritiek.

IJzeren discipline

De brief van sjeik Salman is een voorbeeld van de ijzeren discipline die de AFC-voorzitter van de Aziatische bonden verlangt. Het maakt de Aziatische confederatie ook een stuk krachtiger dan de UEFA, omdat in Europa een stemadvies lang niet altijd wordt nagevolgd.

Op 24 september voelde Platini zich nog zeker van zijn zaak. Hij gaf in de wandelgangen van het FIFA-hotel ontspannen een ongepland interview aan de NOS en Reuters. Een dag later keerden de kansen van de UEFA-voorzitter op de machtigste positie in de internationale voetbalwereld.

Sjeik Salman (m) samen met Sepp Blatter na de finale van de Asian Cup, die door Australië werd gewonnen

Kaartenhuis

Na de bestuursvergadering van de FIFA werd hij, net als voorzitter Sepp Blatter, verhoord door de Zwitserse politie over een schimmige betaling uit 2011. Het kaartenhuis stortte razendsnel in elkaar, ook doordat steeds meer details over de transactie uitlekten.

Inmiddels is Platini geschorst door de ethische commissie en geeft de UEFA hem naar buiten toe nog het voordeel van de twijfel. "Wij vinden het bij de UEFA een verkeerd signaal om nu met een tweede kandidaat te komen. Daarmee geef je aan dat je Platini ook niet helemaal vertrouwt", zei KNVB-voorzitter Michael van Praag na een spoedzitting van de Europese confederatie.

Van Praag: ik word genoemd, maar ik ga het niet doen

Plan B

Omdat kandidaten zich tot en met maandag voor de opvolging van Sepp Blatter kunnen melden, vinden Platini's Aziatische bondgenoten het tijd om niet te talmen. Ze kiezen voor Plan B en sjeik Salman stapt zelf in de ring. Daarmee is de man uit Bahrein meteen de topfavoriet voor de FIFA-troon.

Al eerder verklaarde een Aziatische official aan de NOS dat het geen zin heeft om je kandidaat te stellen, als je niet de garantie op tachtig stemmen hebt. Zonder toezeggingen van collega's uit andere continenten zal sjeik Salman deze stap niet zetten. De kans is groot dat ook een aantal Europese bonden onofficieel de kandidatuur van de AFC-voorzitter ondersteunt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl