AFP
NOS Nieuws

Polen schuift na verkiezingen verder op naar rechts

De winst van de nationalistisch-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid bij de parlementsverkiezingen in Polen is minder groot dan verwacht, maar de partij heeft wel de absolute meerderheid en kan daardoor alleen regeren.

Het is voor het eerst sinds 1989 dat een partij groot genoeg is om alleen te regeren. Recht en Rechtvaardigheid is de partij van oud-premier Jaroslaw Kaczynski. De kandidaat-premier van de partij is Beata Szydlo, verwacht wordt dat Kazcynski achter de schermen veel invloed zal uitoefenen.

De winst van de ultra-nationalisten is volgens correspondent Jeroen Wollaars verklaarbaar. "De economie groeide de afgelopen jaren weliswaar met 24 procent, maar daarvan heeft niet iedereen kunnen profiteren. Het gemiddelde inkomen is nog steeds 700 euro per maand en de vluchtelingencrisis heeft niet echt geholpen", zei Wollaars in het NOS Radio 1 Journaal.

Poolse conservatieven grote winnaar

Recht en Rechtvaardigheid beloofde de kiezers hogere kinderbijslag, invoering van het minimumloon en verlaging van de pensioenleeftijd. Ook is de partij fel tegen de komst van moslimmigranten. "Dat spreekt veel mensen aan", zei Wollaars. "Dit is een ruk verder naar rechts. Links speelt al heel lang geen rol meer in Polen."

De verwachting is dat Polen zich minder zal richten op Brussel en Berlijn en een blok wil vormen met andere landen in Oost-Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl