Jonnie en Thérèse Boer in De Librije
NOS Nieuws

Lekker: De Librije beste restaurant van Nederland

De Librije in Zwolle is het beste restaurant van Nederland, volgens het culinaire vakblad Lekker. Het sterrenrestaurant van chefkok Jonnie Boer stond vorig jaar nog op de derde plaats van de Lekker500, een lijst van de 500 beste restaurants.

De nieuwe locatie van De Librije is voor de restaurantgids een van de aanleidingen om het Zwolse restaurant bovenaan te zetten. De Librije zit tegenwoordig in een voormalige vrouwengevangenis. Lekker zegt dat het restaurant na de verbouwing 'flitsend' mag worden genoemd.

Wij koken voor de gasten, niet om nummer 1 te worden.

Chefkok Jonnie Boer van De Librije

Ook het andere restaurant van Boer doet het goed. Librije's Zusje in Amsterdam is de grootste stijger in de lijst. Vorig jaar stond het restaurant nog op plaats 50, dit jaar op plaats 30.

Boer blijft nuchter onder alle lof. "Wij koken niet om nummer 1 te worden of drie sterren te krijgen. Wij koken alleen voor de gasten. Als Lekker het ook goed vindt, dan is dat mooi meegenomen."

"Ik vind het geweldig en het team krijgt hier ook een opsteker van", gaat Boer verder. "Maar feit blijft wel dat de wekker morgen weer om 07.00 uur gaat en dat we dan weer vol gas moeten geven. Dat je nummer 1 van Nederland bent, verandert daar niets aan."

Amper verschil

De nummer twee dit jaar is restaurant Manoir Inter Scaldes in Kruiningen. Het restaurant van Jannis Brevet stond de afgelopen twee jaar nog eerste op de lijst. De derde plaats is voor De Leest in Vaassen, van chefkok Jacob-Jan Boerma. Hij stond vorig jaar tweede.

Hoofdredacteur Annelies Pijper van Lekker zegt dat er amper verschil is tussen de restaurants in de top 3. "De topchefs van ons land zijn zo ontzettend goed en ze groeien zo zeer naar elkaar toe, dat er bijna geen onderscheid meer te maken valt. Je kunt het vergelijken met het moeten kiezen tussen Mozart, Bach en Beethoven. Dat lukt bijna niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl