Verdachte Mark M.
NOS Nieuws

Alles ging mis rond politiemol Mark M.

Politiemol Mark M. had wel degelijk toegang tot gevoelige informatie bij de politie. Hij kon ook nog bij deze informatie nadat hij niet door screening van de AIVD was gekomen. De politie was vergeten zijn inlog-autorisatie te blokkeren, melden bronnen rond het onderzoek aan de NOS.

M. zat al op een vertrouwenspositie voordat de AIVD zijn screening rond had. Dat mag helemaal niet, maar was wel gebruikelijk bij het toenmalige KLPD, melden bronnen.

Politiemol kon ongestoord zijn gang gaan door blunders bij politie en justitie

Toen M. niet door de AIVD-screening kwam, is hij direct van de vertrouwenspositie afgehaald. Alleen werd zijn inlog-autorisatie niet geblokkeerd, waardoor hij nog steeds bij vertrouwelijke gegevens kon. Ook kon hij daardoor informatie over lopende onderzoeken opvragen bij de informatiedesk van de politie.

Kort voordat M. werd opgepakt was hij erg actief met het verzamelen van vertrouwelijke informatie. Het is nog niet bekend welke schade hij heeft veroorzaakt bij onderzoeken en informanten.

Wegsturen

De politiemol heeft zes jaar over zijn opleiding bij de politie gedaan. Zijn trajectbegeleiders hebben meerdere keren gevraagd om M. weg te sturen. Waarom dat niet is gebeurd, is onbekend. Volgende week moet er een rapport over de politiemol bij de leiding van de Nationale Politie liggen.

Ook het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar de politiemol. Tot die tijd wil het OM niet op de zaak ingaan. Ook de Nationale Politie wil nog niet reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl