1. Ga naar het menu
 2. Ga naar de inhoud
NOS Nieuws

Odessa transformeert Lenin tot Darth Vader

Darth Vader, voorheen Lenin onthuld

De Oekraïense kuststad Odessa is een Lenin-standbeeld armer. Een beeld van de Sovjet-leider in het centrum van de stad heeft letterlijk een nieuw jasje gekregen en is nu een beeld van Darth Vader, de slechterik uit Star Wars.

De transformatie heeft te maken met de lokale verkiezingen van komende zondag. Darth Vader is dan als lijsttrekker van de Internetpartij een van de kandidaten. Het is een raadsel wie de kandidaat in het echt is: hij gaat altijd gehuld in een zwart gewaad met Darth Vader-masker.

Het Lenin-beeld dreigde te worden gesloopt, maar kon door de transformatie toch worden behouden. Een beeldhouwer heeft een mal gemaakt en die om het oude beeld gelegd. In een extra laag zijn de contouren van Darth Vader aangebracht. "Het symbool van de Sovjet-Unie is nu begraven in Darth Vader", grapt de beeldhouwer die het project heeft uitgevoerd.

Wifi

De beeldhouwer zegt dat hij enige aarzeling had om de oprichter van de Sovjet-Unie weg te werken. "Aan de ene kant willen we niet van vandalisme worden beticht", zegt hij. "Maar we konden het beeld ook niet laten staan, gezien de situatie in Oekraïne."

Het nieuwe beeld is ook meer dan alleen een beeld. Om de standpunten van de Internetpartij kracht bij te zetten, is er een openbare wifi-router in geplaatst.

Het is niet de eerste keer dat een Darth Vader meedoet aan verkiezingen in Oekraïne. Hij was eerder kandidaat bij burgemeestersverkiezingen in Kiev en Odessa. De Star Wars-schurk wilde ook meedoen aan de presidentsverkiezingen, maar dat werd geweigerd door de kiescommissie.

 • AFP
  Het is niet de eerste keer dat Darth Vader meedoet aan verkiezingen in Oekraïne
 • EPA
  Hier is hij in 2014 op campagne in Kiev. Uit zijn zwarte auto klinkt de Imperial March
 • EPA
  Darth Vader heeft passende begeleiders. Op campagne trekt hij natuurlijk veel aandacht
 • EPA
  De Internetpartij heeft meer typische kandidaten
 • AFP
  Darth Vader op de markt in Kiev

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl