FC Klap
NOS Nieuws

Knolpower nu ook in boekvorm

 • Lambert Teuwissen

  Redacteur

 • Lambert Teuwissen

  Redacteur

Het komt niet vaak voor: honderden tieners die in de rij staan voor een boek. En er hadden er nog wel meer willen aansluiten in de rij voor Enzo Knol. De populaire vlogger presenteerde zijn boek Knolpower! vanmiddag in een sporthal in Hilversum.

"Hier wen je nooit aan. Het is zo overweldigend, niet normaal", zegt Knol tijdens een korte pauze. "We zijn hier vandaag van 10.00 tot 16.30 uur. Het is heel erg druk, maar ook heel erg gezellig. Het gaat supergoed."

 • FC Klap
  300 fans worden verwacht in de sporthal
 • FC Klap
  Vooral onder tieners is Knol populair
 • FC Klap
  Er lagen gesigneerde exemplaren voor de kijkers klaar

"Ik was vannacht om 02.00 uur thuis en was vanmorgen zo ongelofelijk moe, maar als je er eenmaal staat, dan is het zo bijzonder en geeft het je zo veel energie."

Miljoen volgers

Geïnspireerd door zijn vloggende broer Milan zette Knol op 9 juni 2013 zijn eerste videoblog op YouTube. Gewoon een filmpje over zijn leven. "Verwacht niet te veel, maar ik ga echt mijn best doen", zei hij toen nog.

Inmiddels heeft hij bijna een miljoen volgers en zijn zijn clips bijna 500 miljoen keer bekeken. Vooral onder tieners is de vlogger wereldberoemd.

Voor iemand die online carrière heeft gemaakt, lijkt de stap naar een 'ouderwets' papieren boek misschien vreemd, maar Knol houdt zijn publiek in het achterhoofd.

"Het is geen boek van 300 bladzijdes met alleen maar tekst. Het is eigenlijk een heel groot tijdschrift gepropt in een boek. Er staan heel veel leuke plaatjes en spelletjes in."

Hoewel hij al veel van zijn leven deelt online, vindt Knol dat hij lezers toch nog iets nieuws te bieden heeft. "In mijn vlogs vertel ik hoe ik alles zelf ervaar, maar in het boek staat ook hoe vrienden en familieleden mij ervaren. Dat zijn hele leuke interviews geworden."

Ik word altijd herkend, maar ik maak me er niet zo veel zorgen om. Ik ben gewoon lekker mezelf.

Enzo Knol

De eerste verkoopcijfers zijn veelbelovend. Volgens de uitgever zijn er in de voorverkoop al honderden bestellingen gedaan. Ook liep het storm toen Knol aankondigde dat de eerste 300 fans die zich aanmeldden het boek persoonlijk mochten komen ophalen.

"Het was eerst de bedoeling dat er 500 kijkers zouden komen, maar we hebben het verlaagd naar 300. Op die manier heb ik extra tijd voor de kijkers. Dat vind ik belangrijk."

Benaderbaar

Keer op keer benadrukt Knol die relatie met de kijkers. Niet voor niets bestaat de cover van het boek uit selfies van fans. Binnen één dag kreeg de uitgever er 1500 toegemaild.

Knol wil benaderbaar blijven voor zijn fans. "Het is ontzettend gaaf dat je redelijk makkelijk naar iemand toe kan gaan, hem kan aanspreken en dat diegene dat niet erg vindt. 'Tuurlijk even een foto, hoe gaat het met je, tof dat je de video's kijkt'. Dat is geweldig."

"Je hebt vaak mensen die zeggen: 'ik kan nooit meer normaal het huis uit of ik word herkend, dus ik moet altijd mijn haar doen' en dat soort dingen. Dat heb ik gelukkig niet. Ik word altijd herkend, maar ik maak me er niet zo veel zorgen om. Ik ben gewoon lekker mezelf."

Verbijsterde ouders

Ook voor alle fans in de sporthal, vaak in gezelschap van verbijsterde ouders, neemt Knol dan ook even de tijd. Een selfie, een handtekening op een telefoonhoesje of een moment om cadeautjes in ontvangst te nemen.

Tijd om alle presentjes te bekijken heeft hij nog niet gehad. "Ik heb inmiddels al drie taarten gehad en allemaal verzoekjes. Als ik thuiskom ga ik waarschijnlijk een aparte video maken. Echt heel gaaf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl