Theo Zwanziger, voormalig voorzitter van de Duitse voetbalbond
NOS Voetbal

Zwanziger: wel degelijk een zwarte kas in 2006

De crisis in het Duitse voetbal over eventuele omkoping voor het wereldkampioenschap 2006 zal nog wel even aanhouden. Theo Zwanziger, die tussen 2006 en 2012 voorzitter was van de Duitse voetbalbond, heeft zijn opvolger Wolfgang Niersbach vrijdag ernstig in verlegenheid gebracht.

"Het is duidelijk dat er wel een zwarte kas was bij het WK-bid", zegt hij tegen Der Spiegel. "Het lijkt mij ook niet dat de huidige preses van de voetbalbond dit pas een paar weken weet. Als je het mij vraagt, dan liegt Niersbach."

"Geen zwart geld"

De huidige bondsvoorzitter erkende donderdag dat voor de toewijzing van het WK van 2006 inderdaad 6,7 miljoen euro aan de FIFA is betaald, zodat de Duitse voetbalbond bij toewijzing van de mondiale eindronde 250 miljoen euro zou krijgen voor de organisatie. "Maar er is geen zwart geld betaald, er zijn geen stemmen gekocht", benadrukte hij.

Niersbach reageerde op een artikel vorige week in Der Spiegel, waarin stond dat Duitsland het WK van negen jaar geleden door omkoping toegewezen heeft gekregen. Volgens het weekblad heeft het toenmalige organisatiecomité voor de mondiale eindronde vier Aziatische FIFA-leden betaald in ruil voor hun stem.

Italië werd in 2006 wereldkampioen in Duitsland

Commerciële belangen

Het Duitse organisatiecomité, onder leiding van Franz Beckenbauer, zou de beschikking hebben gehad over een bedrag van 6,7 miljoen euro aan zwart geld. Dit bedrag zou afkomstig zijn van de toenmalige Adidas-topman Robert Louis-Dreyfus, die het WK wegens commerciële belangen graag naar Duitsland zag gaan.

Volgens Der Spiegel moeten Beckenbauer en Niersbach van alles op de hoogte zijn geweest. Het geld van Dreyfus zou met behulp van de FIFA weer zijn teruggesluisd naar de inmiddels overleden topman van Adidas. Duitsland kreeg het WK van 2006 uiteindelijk toegewezen en versloeg de grote concurrent Zuid-Afrika met twaalf tegen elf stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl