1425 doden door politie-optreden sinds dood Michael Brown

AFP

In de Verenigde Staten zijn sinds augustus vorig jaar 1425 mensen om het leven gekomen door optreden van de politie. Dat heeft de Amerikaanse site Vox.com uitgezocht. 

Vox koos 9 augustus 2014 als startdatum voor de telling, omdat op die dag Michael Brown in Ferguson werd doodgeschoten door een agent. Zijn dood veroorzaakte veel onrust.

Van de 1425 slachtoffers is het merendeel om het leven gekomen door een politiekogel. Maar mensen zijn ook overleden als gevolg van een aanrijding, het gebruik van een stroomstootwapen, klappen of door verstikking. 

Daarnaast is het ook mogelijk dat een slachtoffer omgekomen is door 'zelfmoord door politie', waarbij het slachtoffer door z'n gedrag een agent min of meer dwingt te schieten.

1/2 NOS / Lars Boogaard
2/2 NOS

Database

De cijfers zijn Vox zijn afkomstig van de site Fatal Encounters, een site die alle gegevens verzamelt van mensen die door politie-optreden zijn omgekomen sinds 1 januari 2000. 

De website zegt dat het overzicht van de afgelopen vijftien jaar voor 42 procent compleet is. Alleen het overzicht van de afgelopen drie jaar is helemaal compleet. De site traceert de sterfgevallen door berichten van media, politie en publiek te verzamelen en te verifiëren. 

STER Reclame