AFP
NOS Nieuws

Zweden scherpt immigratiebeleid aan

Zweden gaat zijn immigratiebeleid aanscherpen. Dat heeft de minderheidsregering samen met de oppositiepartijen besloten. De anti-immigratiepartij Zweden Democraten werd buiten het overleg gehouden.

Het nieuwe akkoord moet ervoor zorgen dat Zweden meer greep krijgt op zijn immigratiebeleid. In de nieuwe afspraken krijgen vluchtelingen een tijdelijke verblijfsvergunning van drie jaar, met uitzondering van families met kinderen en alleenstaande minderjarigen. Daarnaast is de overheid van plan om bezuinigingen door te voeren en extra geld te lenen om de opvang te kunnen betalen.

Verdubbeling

Gisteren werd bekend dat het land dit jaar 160.000 vluchtelingen verwacht te ontvangen. Dat is ruim twee keer zo veel als de eerder verwachte 74.000. Het grote aantal vluchtelingen leidt tot verdeeldheid binnen de Zweedse samenleving. Een meerderheid van de Zweden steunt het overheidsbeleid, maar steeds meer mensen zien de vluchtelingen als een bedreiging.

Afgelopen week werden verschillende asielzoekerscentra aangevallen. De anti-immigratiepartij Zweden Democraten speelt in op de ontevredenheid. Waar andere partijen het zich eerst nog konden veroorloven om die partij niet mee te laten doen bij de gesprekken, wordt dat nu steeds lastiger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl