Servië en Kroatië sluiten akkoord over vluchtelingen

Servië en Kroatië hebben een oplossing bedacht om te voorkomen dat opnieuw duizenden vluchtelingen de nacht doorbrengen in de kou. Vluchtelingen worden rechtstreeks met de trein van Servië naar Kroatië gebracht, zodat ze niet in de regen en kou hoeven te lopen. Deze regeling gaat in zodra het daarvoor bestemde opvangkamp in Kroatië klaar is, wat naar verwachting in de loop van volgende week het geval is.

De vluchtelingen worden dan in Servië geregistreerd en kunnen meteen doorreizen naar Kroatië, maakten de ministers van Binnenlandse Zaken van beide landen bekend. "We zijn het erover eens geworden dat er een eind moet komen aan deze martelingen", zegt minister Ostojic van Kroatië. "Er zal geen sprake meer zijn van regen en sneeuw, ze gaan direct van kamp naar kamp."

IJskoude rivier

Nog steeds zijn duizenden vluchtelingen onderweg naar West-Europa. Op de grens van Kroatië en Slovenië zwom onlangs een grote groep de ijskoude Sutla-rivier over. Verder naar het westen lopen duizenden vluchtelingen zelf vanuit kampen in Slovenië naar Oostenrijk. Ze willen niet langer in bomvolle opvangcentra wachten. 

Onlangs is de vluchtelingenroute over de Balkan veranderd doordat Hongarije hekken heeft opgetrokken langs de grens met Kroatië en Servië. Ze trekken nu vooral verder via Kroatië en Slovenië.  

STER reclame