Teleurstelling bij de spelers van PSV in Wolfsburg Pro Shots

Nederlands voetbal zinkt steeds dieper

tijd van publicatie

Het was (weer) een somber weekje voor het Nederlandse voetbal op internationaal gebied. Vier ploegen kwamen in actie, geen enkele overwinning. Nederland zakt internationaal steeds verder weg en nu is de dreiging serieus dat de landskampioen niet meer rechtstreeks wordt toegelaten tot de Champions League.

Als we Europese ranglijst bekijken over dit seizoen staat Nederland er op de 28ste plaats beroerd voor. Landen als Slowakije, Kazachstan, Cyprus en Azerbeidzjan haalden tot nu toe meer punten.

Twee overwinningen

Twee overwinningen behaalden Nederlandse clubs slechts in de groepsfase van de twee Europese toernooien in twaalf wedstrijden: PSV won van Manchester United en AZ van Athletic Bilbao.

De resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De afgelopen drie seizoenen eindigde Nederland als dertiende (2015), zestiende (2014) en en twintigste (2013).

Spelers van AZ druipen af na nederlaag tegen Augsburg Pro Shots

Rampjaar 1998

Met de huidige standen zou geen enkele club op Europees niveau overwinteren. Dat gebeurde voor het laatst in 1998. Het wordt hoog tijd dat PSV in de Champions League en AZ, Groningen en Ajax in de Europa League meer punten gaan pakken.

De gevolgen kunnen desastreus zijn. Nu plaatsen de kampioenen van de eerste twaalf landen op de UEFA-ranglijst zich automatisch voor de groepsfase van de Champions League. Nederland staat, met de resultaten van deze week meegerekend, nu op de tiende plaats.

Berg punten

De totale ranking wordt berekend over de laatste vijf seizoenen. Uitgerekend vijf seizoenen geleden haalde Nederland een berg punten, maar dat resultaat valt volgend jaar weg.

Dat betekent dat landen als Turkije (elfde) en Zwitserland (twaalfde) nu heel dichtbij komen en zelfs Nederland kunnen passeren. Zowel de Zwitsers als de Turken haalden dit seizoen meer punten dan de Nederlandse clubs.

Vreugde en verdriet in Istanbul; in het midden Ajacied Lasse Schöne Pro Shots

Slecht scenario

Als de Nederlandse prestatiecurve doorzet gaat het automatische ticket voor de groepsfase van de Champions League waarschijnlijk vanaf het seizoen 2017/2018 verloren. Bovendien moeten de clubs in de Europa League een nog langere weg afleggen naar de groepsfase.

De laatste keer dat een Nederlandse ploeg zich via de voorrondes voor de groepsfase van de Champions League plaatste is alweer vijf jaar geleden: Ajax klopte toen Dinamo Kiev in de laatste kwalificatieronde.

STER Reclame