AFP
NOS Nieuws

Schoolaanvaller Zweden had racistisch motief

De man die gisteren twee mensen doodstak op een school in Trolhättan, had een racistisch motief. De 21-jarige dader, die zelf in de stad woonde, koos opzettelijk slachtoffers uit van buitenlandse afkomst, meldt de Zweedse politie. Ook op basis van niet nader genoemde ontdekkingen in de woning van de man en zijn manier van kleden en handelen, spreekt de politie van een 'hatecrime'.

Er is bewijs gevonden dat de aanval was gepland en dat de man alleen heeft gehandeld. De politie heeft "een soort zelfmoordbriefje" gevonden dat hij had achtergelaten in zijn appartement.

Zweden in rouw na aanslag

Grap

Volgens het Zweedse anti-racismemagazine Expo toonde de dader afgelopen maand sympathie voor extreem-rechtse en anti-immigratiebewegingen. Enkele weken geleden bekeek hij bijvoorbeeld een Duits nazipropagandafilmpje op YouTube.

De gemaskerde man drong gisteren een school binnen in de stad Trollhättan met een zwaard, waarmee hij instak op leerlingen en leraren. Een leraar en een leerling werden gedood. Een scholier en een andere leraar raakten zwaargewond. De politie schoot de 21-jarige dader dood.

Toen de man het gebouw binnenkwam, dachten de leerlingen in eerste instantie dat het om een grap ging. Hij droeg zwarte kleren en had een Star Wars-masker op. Pas toen hij begon te zwaaien met zijn wapens, hadden ze door hoe gevaarlijk de situatie was. Vlak voor zijn daad ging de man op de foto met twee studenten.

Appartement

De aanvaller groeide op in Trollhättan en ging er naar een technische school. Nadat hij was afgestudeerd, verhuisde hij naar een appartement een paar kilometer van de school. Er is voor zover bekend geen verband tussen hem en de school waar hij de moorden pleegde.

De meeste leerlingen van de getroffen school zijn van buitenlandse afkomst. Ze zijn tussen de 6 en 16 jaar.

De aanvaller kwam het schoolgebouw binnen via het café in de lobby, dat voor iedereen toegankelijk is. Daarna klopte hij op de deur van twee klaslokalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl