ANP
NOS Nieuws

'Gevaarlijke tbs'er had niet vrij hoeven komen'

De tbs'er Udo. D., die maandag in Leeuwarden een vrouw doodsloeg met een fles, had wel degelijk langer vastgehouden kunnen worden. Dat schrijven De Telegraaf en het AD op basis van vertrouwelijke justitiestukken en gesprekken met betrokkenen. D. kwam op 4 augustus vrij. Gisteren zeiden de betrokken instanties dat ze niet de juridische middelen hadden dat te voorkomen.

De rechtbank in Amsterdam besloot op 10 juli de tbs'er tot maximaal januari 2016 gedwongen te laten opnemen omdat hij gevaarlijk zou zijn. Twaalf dagen later schreef Udo D. een brief waarin hij om vrijlating vroeg uit de psychiatrische kliniek in Franeker.

Kort daarna draaide hij door. Op 26 juli schreef de officier van justitie dat D. zo gestoord was dat "het gevaar niet zonder tussenkomst van personen of instellingen buiten een psychiatrisch ziekenhuis kan worden afgewend".

Een dag later werd D. overgebracht naar de Van Mesdagkliniek in Groningen, die beter geschikt is om zware gevallen op te nemen. Na een verblijf van een paar dagen in de Van Mesdagkliniek werd hij weer teruggebracht naar Franeker.

Levensgevaarlijk

Volgens personeel dat in de kranten wordt geciteerd was D. levensgevaarlijk en psychotisch. "Iedereen was doodsbang voor hem", want D. was "in alle opzichten extreem en niet meer normaal aanspreekbaar". Toch werd hij op 4 augustus vrijgelaten.

Een klokkenluider zegt in De Telegraaf dat de GGZ Friesland niet wilde opdraaien voor de kosten van de behandeling in de Van Mesdagkliniek. Een bed daar kost ruim 800 euro per dag. Andere bronnen bevestigen dat geld een rol speelde.

De Inspectie van het ministerie van Veiligheid en Justitie doet nu onderzoek. Dat onderzoek moet antwoord geven op de vraag of de betrokken instanties de juiste afwegingen hebben gemaakt. GGZ Friesland wil tot de uitkomst van dat onderzoek niet reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl