De nieuwe Mini wordt in Born geproduceerd BMW

VDL Nedcar in Born begint volgende maand met de productie van een nieuw model: de Mini Cabrio. Het is het tweede model dat de fabriek sinds de herstart in productie neemt.

De autofabriek scheerde in 2012 langs de rand van de afgrond, nadat Mitsubishi zich uit de fabriek had teruggetrokken. Uiteindelijk werd de fabriek gered en besloot BMW er een model van de Mini te laten maken. 

Er gingen al langer geruchten dat BMW de productie in de Nederlandse autofabriek wilde uitbreiden, maar nu heeft de autofabrikant de opdracht bevestigd.

Vertrouwen

De fabriek in Born is de enige plek ter wereld waar het nieuwe model wordt gemaakt. Volgens BMW geeft dit aan dat er veel vertrouwen is in de Nederlandse productiefaciliteit. Het eerste model van de 3-deurs Mini wordt wel nog ook elders geproduceerd.

Het is onbekend hoe vaak de Mini Cabrio in Born van de band gaat rollen. Bij VDL Nedcar in Born werken zo'n 2300 mensen.

Geweldig

"Het is geweldig nieuws voor het bedrijf en de regio", zegt Suat Koetloe, bestuurder van vakbond De Unie. Hij verwacht dat BMW in de toekomst meer modellen in Born laat produceren. 

Hij houdt er rekening mee dat er nog honderden banen bijkomen. "Eigenaar Wim van de Leegte zei eerder dat het aantal banen verdubbelt ten opzichte van 2012. Dat zou betekenen dat er straks zo'n 3000 mensen in de fabriek werken."

STER reclame