Oorlogsdagboek Omroep Gelderland

Gelderse archieven hebben veertig oorlogsdagboeken van mensen uit de omgeving van Nijmegen online gezet. Dat schrijft Omroep Gelderland

De meeste verhalen zijn geschreven rond de operatie Market Garden. Die militaire operatie had de bevrijding van heel Nederland moeten inluiden, maar de Duitsers hielden stand bij Arnhem. Daardoor gingen mensen in het westen van Nederland de hongerwinter tegemoet in 1944.

Het is geen toeval dat de dagboeken beginnen rond de operatie Market Garden. Toen de strijd om Nijmegen werd ingezet, durfden de mensen weer over hun ervaringen te schrijven. Tijdens de oorlog was dat veel te gevaarlijk. Als de Duitsers hun verhalen lazen, konden zijzelf of anderen gemakkelijk slachtoffer worden.

Vluchtelingen

Zo zijn er dagboeken online te vinden die werden bijgehouden in het Canisius College in Nijmegen. Daar verbleven in de laatste maanden van de oorlog honderden vluchtelingen. Er staan tien dagboeken online met daarin alle gebeurtenissen rond de school vanuit verschillende perspectieven. 

Er zijn twee sites waarop de dagboeken te vinden zijn: op het huis van de Nijmeegse geschiedenis en op de Atlas WO2 Nijmegen. Op die laatste site zijn ook kaarten te vinden, waarop mensen precies kunnen zien welke dagboeken er in hun straat geschreven zijn. 

STER reclame