Jongste Nederlandse grootmeester ooit droomt van wereldtop

Jorden van Foreest in actie tegen Jan Timman Frans Peeters

Het is dé publiekstrekker tijdens het schaaktoernooi van Hoogeveen: een match tussen schaaklegende Jan Timman en één van de grootste talenten van Nederland, Jorden van Foreest. 

Op de wereldranglijst ontlopen ze elkaar niet veel en ook op het bord eindigden de eerste twee partijen na een spannende strijd in remise. Dinsdag is de oude meester (63 jaar) in de derde partij duidelijk te sterk voor zijn jonge uitdager (16 jaar), waardoor Timman in de match over zes partijen met 2-1 voor komt.

Jorden is natuurlijk nog heel jong en ook wel onstuimig, maar het talent is er zeker.

Loek van Wely denkt dat Van Foreest wereldtop kan worden

Van Foreest is niet aangeslagen door het verlies. Hij is er vooral trots op tegen zijn illustere landgenoot te spelen. "Timman is misschien wel de beste speler die Nederland ooit heeft gekend. Het is fantastisch dat ik nu de kans krijg om me met hem te meten", zegt Van Foreest. "Misschien is zijn kracht wat afgenomen in de laatste jaren, maar in deze partij zag je weer zijn spelinzicht. Ik was eigenlijk kansloos."

Het respect van Van Foreest voor Timman is duidelijk. Op zijn beurt heeft de ervaren Amsterdammer mooie woorden over voor zijn uitdager. "Toen het bekend werd dat Jorden en ik deze partij zouden spelen, heb ik natuurlijk zijn ontwikkeling extra gevolgd. Het viel me op dat hij al knappe resultaten haalde tegen sterke grootmeesters en dat ik dus ook op mijn hoede moet zijn." 

Dat Van Foreest talent heeft, werd nogmaals bevestigd toen hij vorige maand tijdens het jeugd-WK als jongste Nederlander ooit de grootmeestertitel behaalde. Maar is hij ook een toekomstige wereldtopper? Ja, denkt Timman. "Jorden moet nog verder uitkristalliseren om zo tot zijn eigen stijl te komen, maar de potentie is aanwezig."

Jorden van Foreest, toernooi-directeur Loek van Wely, arbiter Geurt Gijssen en Jan Timman Frans Peeters

Ook Loek van Wely, toernooidirecteur in Hoogeveen en zelf zevenvoudig Nederlands kampioen, is onder de indruk van Van Foreest: "Jorden is natuurlijk nog heel jong en ook wel onstuimig, maar het talent is er zeker." Maar talent alleen is niet genoeg om de wereldtop te bereiken. "Dat hangt af van meerdere factoren", aldus de Tilburgse grootmeester. "Niet alleen schaaktechnische kwaliteiten, maar ook conditie en karakter spelen dan een belangrijke rol."

Dat weet Van Foreest zelf ook, maar dat schrikt hem niet af. "Die grootmeestertitel was mijn belangrijkste doel, dus nu is het tijd om nieuwe doelen te stellen. Uiteindelijk hoop ik de wereldtop te bereiken, maar er is nog een lange weg te gaan."