TenCate
NOS Nieuws

TenCate gewild om antibermbomsysteem

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

Aandeelhouders van het Twentse bedrijf TenCate kunnen vanaf vandaag aangeven of ze hun aandelen willen verkopen of niet. Een consortium van investeerders, onder leiding van Gilde Buy Out, wil het bedrijf overnemen.

TenCate is gewild; niet alleen omdat het bedrijf marktleider is op het gebied van kunstgras, maar ook omdat het een systeem heeft ontwikkeld dat bescherming biedt tegen bermbommen.

Active blast countermeasure system is de volledige naam van het systeem. Het zorgt ervoor dat voertuigen die op een bermbom rijden niet worden weggeblazen. Een sensor registreert de explosie van een bermbom en zet razendsnel een reactie in werking. Het voertuig blijft daardoor op de weg en de militairen hebben veel meer kans om de explosie te overleven.

Het systeem is de afgelopen jaren uitgebreid getest. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft inmiddels besloten het prototype van een nieuw gevechtsvoertuig met dit systeem uit te rusten.

“Amerikanen hebben gezegd dat dit het beste is wat nu op de markt is”, zegt oud-Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn. Tegenwoordig zit hij onder meer in de adviesraad van TenCate. “Het zal de veiligheid van soldaten op een geweldige manier vergroten.”

De precieze werking en de kosten van het systeem worden geheim gehouden. Berlijn verwacht dat TenCate op termijn veel geld binnenhaalt, zeker als de Amerikanen besluiten om nieuwe en bestaande voertuigen met het antibermbomsysteem uit te rusten.

"Als TenCate succesvol is, en daar lijkt het op, dan moeten heel veel voertuigen hiermee worden uitgerust", zegt Berlijn. "Dan heb je het over hele grote orders."

Omzet

TenCate maakte vanochtend ook de kwartaalcijfers bekend. De omzet van het bedrijf steeg afgelopen kwartaal met 2 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl