Mohammed in noodopvang Heumensoord in Nijmegen
NOS Nieuws

Syrische vluchtelingen waarschuwen elkaar: ga niet naar Nederland

Nederland? Daar moet je niet heen. Dat is volgens fotograaf Mohammed uit Damascus steeds vaker het advies dat vluchtelingen elkaar geven op Facebook. De 20-jarige Syriër, die sinds een maand in de noodopvang Heumensoord in Nijmegen zit, liet NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel meekijken op zijn telefoon.

Facebookpagina

Op Facebook, waar veel vluchtelingen voor of tijdens hun reis informatie verzamelen, is het imago van Nederland volgens Mohammed de afgelopen weken radicaal omgeslagen.

Dat gebeurde niet pas na de aankondiging van een versoberde huisvesting, het einde aan de voorrangsregeling bij sociale huurwoningen of de waarschuwingsbrief van staatssecretaris Dijkhoff. Nee, die kentering begon volgens Mohammed al zeker twee weken geleden toen de discussie over een versobering van de opvang losbarstte.

Een belangrijke Facebookpagina voor Syrische vluchtelingen heeft de veelzeggende naam Vluchtelingen die van Griekenland naar Europa willen. De pagina heeft 47.000 volgers.

Mohammed aarzelt een beetje als er een foto wordt genomen van zijn telefoon. "Want als mensen die zien, zullen ze zich afvragen hoe een vluchteling aan zo’n mooie telefoon komt. Maar ik heb ’m gekregen. Mag ik iets tegen de Nederlanders zeggen? Guys, wij zijn niet arm. We zijn gevlucht voor een oorlog, maar ons land is rijk. We hebben alles achtergelaten, maar die telefoon was iets wat we toevallig wel konden meenemen."

Ga niet naar Nederland. Als je al onderweg bent, kies dan een andere bestemming.

Vluchtelingen op Facebook

Mohammed vertaalt wat berichtjes op de Facebookpagina:

-Een meisje: "Klopt het wat er over Nederland wordt gezegd of zijn het maar praatjes?"

-Antwoord: "Ja, dat klopt, duizend procent!"

-Antwoord: "Ja, ja, het klopt, ga niet naar Nederland, als je al onderweg bent, kies dan een andere bestemming."

-Een ander meisje: "Ik ben naar Nederland gevlucht en al 20 dagen hier, maar ze hebben nog niet eens vingerafdrukken genomen."

Mohammed laat zien dat op dit laatste bericht wel vijftig keer is gereageerd door mensen die haar adviseren naar een ander land te gaan zolang het nog kan, zolang ze nog geen vingerafdrukken heeft afgegeven.

Sommigen schrijven dat ze zelf ook in Nederland zijn, maar overwegen om weer terug te gaan naar Syrië. Anderen klagen dat ze van hot naar her worden gesleept.

De bedoeling

Mohammed: "Als ze willen voorkomen dat vluchtelingen naar Nederland komen, dan pakken ze het goed aan." Na de opmerking dat politiek Den Haag heeft gezegd dat dit niet de bedoeling is, lacht Mohammed: "Kom op, laten we eerlijk zijn, dat is wel degelijk de bedoeling."

Mohammed zou het beter vinden als Nederland een persbericht verspreidt onder mensen die nog onderweg zijn naar Nederland. "Daarin kan de regering schrijven dat het land vol zit en dat de procedure lang gaat duren." Hij vindt het niet eerlijk dat pas te vertellen als de vingerafdrukken al zijn genomen.

Teleurgesteld

Mohammed had voor Nederland gekozen omdat het vlakbij Duitsland ligt, maar niet zoveel vluchtelingen heeft en dus wel een kortere procedure zou hebben. Bovendien had hij gehoord over de aardige mensen en over de vrijheid in Nederland.

Maar zijn verwachtingen zijn niet uitgekomen. "Als ik geweten had dat ik zes maanden in zo’n opvang had moeten zitten, was ik niet naar Nederland gekomen."

"Het spijt me dat ik het zeg, ik houd van Nederland en van de Nederlanders, maar ik ben 20 en moet nu zes maanden van mijn leven zo doorbrengen. Ik kan niets anders doen dan slapen, opstaan en wachten op mijn volgende maaltijd. Moet ik dat een half jaar doen?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl