ANP
NOS Nieuws

'Leegloop bij ouderenbond ANBO door ruzie'

Ouderenbond ANBO verliest duizenden leden en verschillende afdelingen richten nieuwe ouderenverenigingen op. Er is veel onrust in de vereniging na het blokkeren van de rekeningen van lokale afdelingen door het landelijk bestuur.

Directeur Liane den Haan maakt zich niet direct zorgen. "We zijn bezig met veranderingen waarbij heilig huisjes omgaan. Daar hoort weerstand bij." De rekeningen van lokale afdelingen werden geblokkeerd omdat er fraude zou zijn gepleegd. Veel afdelingen zijn daar woedend over.

Het ledental is volgens de ANBO gedaald van 180.000 naar 173.000. Oud-medewerkers zeggen tegen het AD dat er zelfs nog maar 165.000 leden over zijn, maar Den Haan ontkent dat.

Nieuwe verenigingen

In onder meer Heerenveen, Wolvega en Leeuwarden zijn volgens het AD nieuwe verenigingen opgericht. Nog eens tientallen ANBO-afdelingen komen in Friesland bij elkaar om te horen wat er komt kijken bij het oprichten van een nieuwe vereniging. Ook in Drenthe, Groningen en Overijssel zijn nieuwe verenigingen opgericht. Van onrust is verder onder meer sprake in Helmond en Breda.

Den Haan bevestigt de oprichting van de nieuwe verenigingen. "Dat betreuren we, want het is niet nodig. Maar ik me er geen zorgen over, omdat ik weet dat het grootste deel van de vrijwilligers het eens is met het beleid." Leden van de ANBO stemden in 2012 in met veranderingen in de organisatie.

Heilige huisjes

Volgens Den Haan was het blokkeren van de lokale rekeningen nodig om het ledengeld te beschermen. "Wat zou u doen als een anonieme brief oproept het geld weg te sluizen, terwijl je 3,5 miljoen euro spaargeld in het land hebt staan?"

Volgens lokaal bestuurder Harry Vogels kunnen lokale afdelingen nu ook niet meer bij de ledenadministratie, waardoor ze hun leden niet kunnen bereiken. De afdeling-Leeuwarden legt leden daarom in advertenties in huis-aan-huiskranten uit hoe ze het lidmaatschap van de ANBO kunnen opzeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl