Een deel van de Amsterdamse grachtengordel
NOS Nieuws

Amsterdam bijna de beste start-upstad van Europa

Amsterdam is op Londen na de beste stad voor start-ups in de EU. Dat staat in de Europese Digitale Steden Index, een initiatief van de Europese Unie.

Start-ups zijn kleine innovatieve technologiebedrijven die hopen snel te groeien. Veel grote techbedrijven, zoals Uber, Twitter en Airbnb, zijn zo begonnen.

Spannend en divers

Volgens de onderzoekers is Amsterdam spannend en divers en wordt er geïnvesteerd in innovatie.

Zo wordt het Amsterdam Smart City-project genoemd, een samenwerkingsverband tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen. Een ander voorbeeld is het StartupDelta-initiatief van Neelie Kroes, dat zich richt op heel Nederland als vestigingsplek voor start-ups.

"Amsterdam wordt gezien als een goede plek om te wonen. De stad heeft een liberale reputatie en is goed verbonden met de rest van de wereld. Amsterdam trekt toeristen en ondernemers van over de hele wereld", aldus het rapport.

WeTransfer

Ook hebben start-ups in Amsterdam een goede toegang tot groeikapitaal. Een minpunt van Amsterdam is dat het leven er relatief duur is.

Als succesvolle (voormalige) start-ups in Amsterdam noemt het rapport onder meer betaalbedrijf Adyen, dat meer dan 1 miljard dollar waard is. Ook reisaanbieder Travelbird en down- en uploaddienst WeTransfer worden genoemd.

Top 10 startupsteden in de EU

1Londen
2Amsterdam
3Stockholm
4Helsinki
5Kopenhagen
6Parijs
7Berlijn
8Dublin
9Brussel
10München

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl