ANP

Justitie had geen mogelijkheid om de ex-tbs'er die maandag in Leeuwarden een vrouw doodsloeg en andere vrouwen aanviel, langer vast te houden, ook al stond hij bekend als gevaarlijk en agressief. Burgemeester Crone van Leeuwarden zegt dat het Openbaar Ministerie, de ggz en hijzelf de vrijlating in augustus niet konden voorkomen. 

De 38-jarige man zat in een ggz-kliniek maar kon daar niet goed worden behandeld. Eerder had hij al zes jaar tbs met dwangverpleging gekregen, omdat hij zich tegenover zijn ex-schoonfamilie zeer agressief had gedragen. Hij reed onder meer in op zijn voormalige schoonvader.

"We moesten een agressieve man laten gaan in de hoop dat hij niets zou doen", zegt ggz-bestuurslid Wouter Teer.

Op 5 augustus had hij al zijn straffen uitgezeten en kwam hij vrij, ondanks het veiligheidsrisico. De man verbleef daarna in een opvang van het Leger des Heils. Hij werd in de gaten gehouden, maar kon maandag dus toch toeslaan. De inspectie van het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat de hele toedracht onderzoeken.

Volgens het OM is het zeer aannemelijk dat de tbs'er in Leeuwarden nog twee vrouwen heeft belaagd. Een van hen, een vrouw van 27 uit Drachten, raakte daarbij gewond. Burgemeester Crone benadrukte daarom dat er in deze zaak niet twee, maar vier slachtoffers zijn.

Crone hoopt dat de regels voor het vasthouden van tbs'ers naar aanleiding van deze zaak tegen het licht worden gehouden. Burgemeesters zouden wat hem betreft moeten kunnen besluiten om de vrijlating van gevaarlijke personen op te schorten.

"Wat mij betreft komt hij nooit meer vrij", zei Crone gisteren over de ex-tbs'er.

De burgemeester van Leeuwarden pleit voor meer bevoegdheden

STER reclame