Leerlingen in het in 2010 gesloten Islamitisch College Amsterdam ANP

De gemeente Amsterdam moet een gebouw regelen voor de brugklassen van een nieuwe islamitische scholengemeenschap. Dat heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald. 

Het gebouw moet uiterlijk op 1 augustus 2017 ter beschikking zijn gesteld aan de Stichting Islamitisch onderwijs. De stad kan niet in beroep tegen de uitspraak.

Gesteggel

De politiek ligt al jaren overhoop met de stichting over de wens voor een nieuwe islamitische middelbare school. De bestuurders van de stichting waren ook betrokken bij het Islamitisch College Amsterdam. Dat sloot in 2010 zijn deuren, omdat de kwaliteit van het onderwijs te slecht was.

De stichting wil een gebouw voor duizend leerlingen, maar kan alleen de komst van 186 brugklassers aannemelijk maken, zegt de bestuursrechter. Omdat dus niet duidelijk is hoeveel leerlingen in hogere klassen instromen, hoeft de gemeente ook niet voor onderdak voor duizend scholieren te zorgen.

Waar de school komt, is nog niet duidelijk. De stichting wil leerlingen onderbrengen in het gebouw van het voormalige Islamitisch College, maar of dat ook gaat gebeuren is niet bekend.

Kritisch

Onlangs bleek nog dat de politiek weinig vertrouwen heeft in de komst van een nieuwe islamitische middelbare school. "Het is mooi dat mensen een school kunnen stichten, maar ze moeten ook laten zien dat ze daar in staat toe zijn", zei fractievoorzitter Marjolein Moorman van de PvdA in Amsterdam eerder dit jaar. "Deze bestuurders hebben in het verleden bewezen dat het niet is gelukt."

Staatssecretaris Dekker liet in juni weten dat hij heel kritisch zal kijken naar een verzoek van de stichting voor geld. "Er hebben in het verleden zich een paar dingen voorgedaan, ook met de zittende bestuurders, waardoor ik weinig vertrouwen heb dat dit een goede school kan worden", zei hij.

STER reclame