Vanaf 10.00 uur vanochtend mogen Turkse Nederlanders hun stem uitbrengen voor de Turkse parlementsverkiezingen. Ze kunnen daarvoor tot en met zondag terecht in de RAI in Amsterdam, Ahoy in Rotterdam en sporthal De Scheg in Deventer.

De verkiezingen in Turkije zelf worden op 1 november gehouden. In Nederland zijn 240.000 kiesgerechtigden die de rest van de week tussen 10.00 en 17.00 uur hun stem mogen uitbrengen. In Rotterdam waren al honderden kiezers binnen een uur naar Ahoy gegaan om te stemmen.

Bij de drie stemlocaties is uit voorzorg veel politie. Dat gebeurt om protesten te voorkomen van onder meer Koerden en nationalistische Turken. Ook binnen staan veel particuliere beveiligers om een oogje in het zeil te houden.

Turken stemmen in Rotterdam

De verkiezingen in Turkije zijn nodig omdat in de zomer de onderhandelingen over een nieuwe coalitie mislukten. In mei konden de Turkse Nederlanders ook naar de stembus. 

Destijds was de opkomst in Nederland relatief hoog. Ruim 76.000 van de 240.000 kiesgerechtigden brachten hun stem uit en dat leidde zelfs tot files op de wegen naar de toenmalige stemlocatie in Rijswijk.

Commotie

De privacywaakhond CBP kondigde gisteren een onderzoek aan naar het ronselen van stemmen door de regerende AK-partij. De partij stuurde vorige week een brief met een stemadvies naar veel Turken in Nederland.

Veel betrokkenen vroegen zich af hoe de partij aan hun adres is gekomen. Het College Bescherming Persoonsgegevens gaat onderzoeken of daarmee regels zijn overtreden

STER reclame